Читај ми!

Мигранти улазе у Хрватску, избегавају званичне прелазе

Три аутобуса довезла прве избеглице у Регистрациони центар у Јежеву. Осим из прихватног центра у Прешеву, мигранти долазе и из Београда, јавља извештач РТС-а. Избегавају званичне прелазе и у Хрватску улазе атарским путевима и кроз кукурузишта. Орбан најављује подизање зида према хрватској граници.

22.45 - До 20 сати Хрватска примила 1.191 избеглицу.

22.10 - Словенија јача границу са Хрватском због све већег прилива миграната. 

19.30 - Мађарски премијер Виктор Орбан најављује зид према Хрватској и Румунији.  

19.25 - Три аутобуса довезла су прве избеглице у Регистрациони центар у Јежеву.

19.15 - Инфо-центар за азил из Београда усмерава избеглице ка Шиду.

17.20Брисел се противи да Хрватска отвори коридор за избеглице. 

16.45 - Три аутобуса са 163 особе упућена према Јежеву код Загреба, а први аутобус већ је стигао.

15.05 - Хрватски министар полиције изјавио да се у наредних неколико дана може очекивати око 4.000 избеглица, а да их је досад регистровано више од 350.

14.15 - Градоначелник Загреба Милан Бандић рекао да тај град у року од 48 сати може да прихвати 2.000 људи, преноси Јутарњи лист.

14.05 - Воз за прихват избеглица са 11 вагона кренуо из Загреба за Винковце.

13.40 - Из Кањиже је пре подне кренуо први аутобус са 50 избеглица у правцу Шида, изјавио председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко за агенцију МТИ, преноси телевизија М1.

12.20 - Хрватски деминери послати у граничну област у коју улазе избеглице, због опасности од мина заосталих из рата.

11.45 - Очекује се да до краја дана на подручје Вуковарко-сремске жупаније пређе око 500 избеглица. 

11.15 - Војни комплекс "Венац" у Сомбору биће оспособљен за евентуални прихват миграната који би се запутили према Хрватској.

10.30 - Хрватски премијер Зоран Милановић потврдио је да је до сада из Србије у Хрватску ушло око 150 миграната.

Три аутобуса довезла су прве избеглице у Регистрациони центар у Јежеву, а у Винковце је из Загреба стигао воз за прихват избеглица.

Хрватске железнице чекају упутства Министарства унутрашњих послова у вези с укрцавањем, рекла је портпаролка те компаније Ивана Чубелић, а преноси Танјуг.

Чубелићева је додала да се још не зна одредиште воза, а медији пишу да ће се воз вратити у Загреб, а избеглице сместити у Центар за азиланте у Дугавама.

Главни регистрациони центар за избеглице је у прихватном центру за странце у Јежеву, код Дугог Села.

Према протоколу, избеглице у прихватном центру чека регистрација, даља медицинска и друга помоћ коме је потребна.

"Укупан број прихваћених особа укључује 818 мушкараца, 189 жена и 184 деце", објавио је МУП, према чијим подацима се у центру за регистрацију у Јежеву тренутно налазе 303 особе, пренела је агенција Хина.

Пут границе са Хрватском из Прешева је синоћ кренуло пет аутобуса са мигрантима, а до 10 сати стигла су четири. До границе осим аутобусима, стижу и таксијима, како из Прешева тако и из Београда.

Група од око 60 избеглица стигла је око 15.30 из прихватног центра у Кањижи на гранични прелаз Шид.

Аутобуси путнике углавном искрцавају у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.

Очигледно је да желе да избегну границу, или тачније, да избегну регистрацију, да би могли да затраже азил у другим земљама.

Инфо-центар за азил из Београда, по препоруци УНХЦР-а, и даље усмерава избеглице искључиво на граничне прелазе, изјавио је за агенцију Бета менаџер Инфо-центра Владимир Сјеклоћа.

"Пошто је нама у интересу да избеглице, где год да су, буду безбедне, ми их усмеравамо ка Шиду односно раничном прелазу према Хрватској", додао је Сјеклоћа.

Према његовим речима, Инфо центар "саветује избеглице да, уколико не морају да путују хитно, остану у Београду док се ситуација не смири".

Портал Јутарњег листа објавио је да међу избеглицама, посебно оним млађим, влада велики страх од хапшења у Хрватској.

Хрватски полицајци неко време су уверавали мигранте да их у Хрватској не чека хапшење и покушали су им да објасне да не могу остати на локацији на којој се тренутно налазе.

Млади Сиријци су, након што им је хрватска полиција објаснила у каквој се ситуацији налазе, ипак пристали да уђу у полицијска возила, али тек након полицијског претреса.

Радници и волонтери Хрватског Црвеног крста ушли су у простор око полицијске станице у Товарнику где им деле воду, храну и хигијенске потрепштине.

Избеглице готово сваког тренутка пристижу у Товарник, где се спроводе прве безбедносне мере и прихват, да би их одатле хрватске надлежне службе слале према Јежеву, недалеко од Загреба, јавља агенција Хина.

Начелник штаба заштите и спасавања Вуковарско-сремске жупаније Здравко Келић потврдио је да екипе за прихват избеглица за сада добро одрађују посао и додао да се не искључује могућност отварања нових прихватних центара дуж границе са Србијом уколико избеглице крену, рецимо, према Бајкову или Илоку.

Хрватски министар полиције Ранко Остојић изјавио је да се у идућих неколико дана може очекивати око 4.000 избеглица, а да их је досад регистровано више од 350 с тим да и даље пристижу из Србије.

"Хрватска може да издржи први талас до 1.500 људи у једном дану", рекао је Остојић новинарима у Сабору.

Он је додао да је број избеглица добио у контакту са колегама из Србије. Тако се, рекао је, дошло до броја од око 3.000 избеглица колико их се с Хоргоша, на мађарско-српској граници, спушта према Товарнику и око 1.000 људи који су стигли из Прешева.

"То је број (избеглица) за који се може очекивати да ових дана покушају да прођу преко Хрватске", додао је министар.

Он је прецизирао да је део избеглица из Товарника већ упућен према прихватним центрима у више хрватских места.

Остојић је рекао да већина досад регистрованих избеглица тражи међународну заштиту и да се региструју без проблема.

"Нисмо имали инцидентних ситуација и верујем да ће тако и остати", рекао је Остојић.

Уз аутобусе, по избеглице у Винковце је данас око 13 часова из Загреба кренуо воз са око 1.000 места, али се још не зна која ће бити његова повратна станица. Медији нагађају да ће то бити Загреб.

Загребачки градоначелник Милан Бандић изјавио је да је Загреб спреман да прими избеглице.

За сада је нејасно да ли су избеглице у потпуности промениле руту, па уместо преко Мађарске, пошто је та земља затворила своје међе, до Западне Европе покушавају да стигну преко Хрватске.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Халими је за агенцију Бета изјавио да је у уторак у Прешеву регистровано 2.000 нових избеглица са Блиског истока, а да је јутрос до 9.30 стигло још 500 нових људи који чекају да се региструју.

"Затварање мађарске границе има утицај и на прихватни центар у Прешеву. Људи су кренули на пут а да не знају где ће. Сада је још препрека та жица, сви су нервозни, па смо ми још пажљивији према њима", рекао је секретар прешевског Црвеног крста.

Некадашња Дечја болница "Принциповац" припремљена је за прихват избеглица, а тај објекат се налази на само стотину метара од граничног прелаза Сот.

У објекту ће моћи да буде збринуто 250 мајки са децом, док ће за остале бити постављени шатори. У прихватни центар биће примане избеглице које буду долазиле организованим, а не индивидуалним превозом.

У некадашњој дечјој болници од раних јутарњих сати чекало се на долазак аутобуса са избеглицама који су кренули из Прешева, али су се избеглице одлучиле да не свраћају у прихватни центар, већ да одмах крену на пут, јавља извештач РТС-а. 

Прве избеглице, њих тридесетак, из Сирије, Ирака, Авганистана који преко Хрватске намеравају да оду у друге државе Европске уније, рано јутрос стигле су у прихватни центар у Јосићком насељу, у Сомбору, јављају локални медији.

Избеглице са Блиског истока смештене су у једно од складишта у Војном комплексу "Венац - Кудељара".

Обезбеђени су мобилни тоалети, столови и столице за одмор, а на лицу места су јутрос били и активисти Црвеног крста и Комесаријата за избеглице.

Војни објекат у Јосићком насељу одређен је за смештај избеглица на јучерашњој седници Штаба за ванредне ситуације.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи