Читај ми!

Текија, годину дана после поплава

Пре тачно годину дана бујица је брисала све пред собом у Текији. Да ли је штета до сада отклоњена, има ли још оних који се нису вратили у обновљене куће?

Од 850 мештана Текије, у време прошлогодишњих поплава евакуисано је Дунавом до Кладова 500 људи. Драган Кулунџић је један од двојице мештана кога је бујични поток избацио из куће и однео неколико стотина метара низ улицу.

"Уста су ми била пуна муља, једва сам се ухватио за неки ланац и мислио сам да је то крај, међутим, да нисам био присебан ко зна шта би било", каже Драган.

У прошлогодишњим бујичним поплавама у Текији највише су страдали стамбени објекти, црква и школа. На први поглед је утисак да је много тога урађено, међутим, има кућа које ни после годину дана нису саниране.

Држава је обновила већину кућа. Подељена је и бела техника, војска и рудари РТБ-а су рашчистили улице, а Фондација "Дивац" је са донаторима помогла да се реконструише школа, која је поново почела да ради овог септембра.

"Искрено да вам кажем, свима је било тешко: и деци да путују, и да иду у Кладово, и да се враћају да уче, али и нама који смо овде били са извођачима радова", каже Михајло Сидерис, директор Основне школе у Текији.

"Овде су раскопане све улице и урађени су подземни дренажни канали, огромне каптаже и сливници и таложници. Текија је потпуно заштићена новим бранама", каже министар за ванредне ситуације Велимир Илић.

Да се живот у ово мало место на десној обали Дунава полако враћа, потврђују Адамовићи, које су пас и две мачке пре годину дана упозорили на долазак бујице. Пет месеци касније, кућни љубимци су се вратили кући...

"Једва сам га опоравила, још је дивљи, али је велика радост кера и они су данас најсрећнији", каже Снежана Адамовић.

Текија је данас без парка и стадиона. Нема нерашчишћених улица, али у неким двориштима још увек има нанете земље. Многи рекоше да ће временом све бити као пре, осим успомена на живот поред Дунава пре прошлогодишњих поплава...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи