Јанковић: Држава не сме толерисати ширење мржње

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је поводом најава појединих ултрадесничарских организација да планирају протестне скупове против миграната да је Уставом и законима Србије забрањено ширење било какве верске, националне и расне мржње и дискриминације, и да то држава не сме толерисати.

Јанковићева је у писаној изјави медијима напомиње да надлежни треба да реагују у складу са законом и да процене да ли су вредности које би биле промовисане на том скупу у складу са законом и Уставом, као и да ли су организације које најављују те скупове дозвољене, преноси Танјуг.

Истовремено, сматра она, надлежни, без обзира на то да ли је скуп пријављен или не, морају да пошаљу јасну поруку да неће толерисати ниједан облик екстремизма и да ће сваки акт супротан демократским вредностима хитно санкционисати.

Јанковић напомиње и да нетрпељивост, ксенофобија и расизам морају имати широку осуду свих релевантних фактора у Србији, а не само појединаца, и да друштво и држава морају показати да су спремни да се ухвате у коштац са таквим појавама.

Поручује и да се никако не сме дозволити да се баци сенка на солидарност и толеранцију коју грађани и грађанке свакодневно показују према мигрантима, као и све оно добро што су наше друштво и држава у целини урадили током ових месеци.

Највећи број грађана Србије, истакла је, показује велику спремност да помогне мигрантима, добрим делом зато што и сами разумеју несрећу која је те људе натерала да напусте своје домове.

Министарство унутрашњих послова Србије забраниће скупове које су за 31. август против миграната најавиле организације попут "Двери", "Наши" и "Образ", изјавио је раније данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи