Читај ми!

Шта ће бити са ненаставним особљем

Пред сам почетак школске године директоре мучи проблем броја ненаставног особља. Правилник који је то регулисао стар је 22 године. Након две деценије надлежни су школама проследили нове правилнике за основну и средњу школу. То је отворило питање судбине великог броја школског помоћног особља.

О њима се не говори често, а у животу сваке школе – и те како су присутни: психолози, педагози, домари, теткице, библиотекари, секретари и административни радници.

У последње две деценије сваке године министарство је добијало од школа број запосленог ненаставног особља и то одобравало. Без обзира на одступање од правилника, ипак је обезбеђивало средства за њих. Нови правилник изазвао је страх да ли ће се та традиција продужити или не.

"Уколико се стриктно придржавамо правилника, све оне школе које имају испод 32 одељења, имаће по једног стручног сарадника, ниједног благајника, једну сервирку. Моја школа ће морати да шест радника прогласи технолошким вишком", наводи Златко Грушановић из Удружења директора школа.

Нови правилник прави разлику између секретара у основној и секретара у средњој школи. За пуно радно време у основној је потребно да буде 32 одељења, у средњој више него двоструко мање – 12.

"Тако да ће, рецимо, школа у којој ја радим, са 26 одељења, имати 81 одсто секретара. Најзначајније је што посао секретара не јењава, нити се смањује нити ће се смањити. Он се повећава, а радно време и плата тог истог сектретара, дипломираног правника са положеним испитом за секретара се смањује", каже Снежана Петровић, секретар ОШ "Вук Караџић" из Сурчина.

У тренутку када школа све више надомешта пажњу услед заузетости родитеља и уз помоћ психолога решава проблеме деце, школа "Михајло Петровић Алас", ове године, по свему судећи, остаје без таквог стручног сарадника, а читав посао радиће само педагог.

"Сви се прибојавамо какав ће бити квалитет рада, колико ћемо моћи да подржавамо пројекат и инклузивног образовања. Контакти са радитељима неће бити у мери у којој су били до сада. Питамо се колико ће, заправо, један сарадник моћи непосредно да ради са децом", наводи Весна Недељковић, директор ОШ "Михајло Петровић Алас".

Дошао је тренутак да се традиција непоштовања правилника прекине, тврде надлежни.

"Инсистирамо на стриктном поштовању закона. Нажалост, ако неко није био запослен у складу са законом, не можемо да толеришемо такво стање јер немамо средстава и инсистирамо на законитости", истиче помоћник министра просвете Снежана Марковић.

Колико ће ненаставног особља бити вишак, за сада се не зна. Према грубој процени директора, око хиљаду школа остаће бар без једног запосленог, чиме се долази до минималног броја вишка од 1.000 таквих радника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи