Читај ми!

Јанковић: Укидање двојезичних табли снижава ниво права

Заштитник грађана Саша Јанковић поручио је хрватској колегиници Лори Видовић да одлука града Вуковара да укине двојезичне табле не обезбеђује очување језичког идентитета припадника националних мањина, културну и језичку разноврсност, као дела европске и светске културне баштине.

Заштитник грађана Саша Јанковић је у писму хрватској колегиници Лори Видовић изразио жаљење због ове одлуке која, како је навео, "снижава ниво права српске националне мањине у Хрватској", преноси Танјуг.

Верује, каже, да ће омбудсманка искористити пун опсег својих надлежности уколико процени да је неопходно.

Јанковић је у писму објављеном на сајту Заштитника грађана навео да је, као што је случај са већином омбудсмана у мултиетничким државама па и у Србији и Хрватској, дужан да посебну пажњу обрати на поштовање права и слобода припадника националних мањина, између осталог и хрватске националне мањине која живи у Србији.

Како је навео, сагласно томе, у континуитету, посебну пажњу обраћа на доследну примену закона који штите језичка права националних мањина у Србији, ценећи значај службене употребе мањинског језика за остваривање права грађана, али и за очување свих језика као део културног богатства Србије, предузимајући мере како би се остваривање индивидуалних и колективних права у тој области стално унапређивало.

Јанковић је у писму истакао да пуно оправдање таквом приступу налази у чињеници да је право грађана, припадника националне мањине, на равноправну службену употребу матерњег језика и писма, европска тековина.

"Гарантовањем и заштитом тог права, што је обавеза коју су, формално правно гледедано, преузеле како Србија, тако и Хрватска, ратификовањем мултилатералних уговора и одредбама националног законодавства, обезбеђује очување језичког идентитета припадника националних мањина, културну и језичку разноврсност, као дела европске и светске културне баштине", истакао је у писму Јанковић.

Због тога, како сматра, одлука града Вуковара да укине двојезичне табле, које би биле исписане на латиничном и ћириличном писму, не доприноси наведеним циљевима и сасвим сигурно ће отежати остваривање и заштиту сличних права широм региона, јер ће се екстремни националисти свих боја позивати на њу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи