Читај ми!

Отворен Инфо-центар за азил у Београду

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер и председник Скупштине општине Савски венац Ненад Константиновић отворили су у Београду Инфо-центар за азил који избеглицама са Блиског истока треба да пружи услуге преводиоца, основне сервисне информације, правну и психо-социјалну подршку.

На путу ка Западној Европи хиљадама људи дневно Србија је успутна станица. Парк код аутобуске станице претвара се у главну чекаоницу. Ту се чека наставак пута, а пре њега, сем помоћи за живот, потребна је помоћ и у информацијама. Од данас ће је добити у Инфо-центру.

"Највећи проблем је где да се сместе, треба им папир од полиције, да би остали овде неколико дана, тренутно немају то, па ме питају где да нађу хостел", кажу грађани.

Инфо-центар радиће сваког дана од 9 до 17. У њему на располагању биће 25 волонтера, компјутери, бесплатан интернет. На пут помоћи често стоји и незнање језика, отуда и 10 преводилаца за језике одакле избеглице углавном долазе, Сирије, Авганистана, Пакистана...

"Ми смо овај пројекат покренуили као иницијатива грађана Савског венца, са нама су председници кућних савета, зграда у којима су хостели", каже председник Скупштине општине Савски венац Ненад Константиновић.

На већ велики број оних који свакодневно долазе у Србију, поставља се питање да ли ће он бити још већи пошто је Мађарска Србију и Македонију ставила на листу сигурних трећих земаља, што значи да тражиоце азила може овде да врати.

"Ни Македонија, ни Грчка, ни Србија не би требало да буду на листи безбедних трећих земаља. Ако се деси да Мађарска одбија да прими избеглице на своју територију и почне да их враћа кршиће своје обавезе према међународном праву, европском праву, не верујем да ће се то десити, ако се деси изгубиће пред Европским судом за људска права", рекао је Ханс Фридрих Шодер.

Боравак једног азиланта у једном од пет колективних центара државу дневно кошта осам евра, колико износе издаци за храну, смештај и хигијену. Према подацима Министарства рада, држава дневно издваја око 15.000 евра за прихват миграната. Ту су, осим буџетских средстава укључене и донације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи