Читај ми!

Усвајање Стратегије за унапредење положаја Рома у септембру

Председник Савета Владе Србије за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома Ненад Иванишевић очекује да у септембру буде усвојена нова нове Стратегија за унапредење положаја Рома, чији је циљ побољшање положаја ромске популације.

Иванишевић је на отварању радионице "Мониторинг и евалуација стратегије и акционих планова за инклузиију Рома" рекао да је њен циљ отклањање недостатака из прошле стратегије, преноси Танјуг.

"Праћење и реализација стратегије су једни од најважнијих елемената јер ако имате добро написан документ, а немате елементе и добре механизме како га пратити онда имате само добро написан документ на папиру", рекао је Иванишевић, који је и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како каже, циљ је да се добије "жив" документ који ће стварно да побољша положај Рома.

"Хоћемо да то буде лепо написан и жив документ како би се њиме јасно утврдило шта су полазне основе и циљеви, а да, када се заврши стратегија, знамо да кажемо шта смо урадили или зашто нешто нисмо урадили", објаснио је Иванишевић.

Због тога ће, како истиче, стратегија бити мање свеобухватна, али јасније опредељена према јасним циљевима и одређеним деловима.

"Радионица пре свега има за циљ да нас научи мониторингу, да видимо како пратимо неке ствари да, када будемо усвојили стратегију, можемо јасно да утврдимо шта смо урадили, докле смо дошли и шта нам недостаје", рекао је Иванишевић.

Наводећи да је текст стратегије у једном делу већ усаглашен и недостају још финансијски индикатори, он је најавио да ће почетком следећег месеца бити организован стручни скуп где ће се разговарати о тежиштима њеног спровођења.

Према његовим речима, задатак није усвајање саме по себи стратегије него њена примена како би се побољшао положај Рома у Србији.

Истакао је и да Србија испуњава све обавезе које су дефинисане у свим, а не само у поглављима 23 и 24 има, али да никада неће доносити документе само зато што је то европска обавеза.

Иванишевић је истакао и да инклузија Рома није ромско, него питање за цело српско друштво.

Радионица "Мониторинг и евалуација стратегије и акционих планова за инклузију Рома" чији је циљ јачање капацитета интересних страна у јавном сектору и НВО у Србији за мониторинг, извештавање о напретку и евалуације стратегије и акционих планова за инклузију Рома, организована је у Београду.

Радионицу је организовао Савет за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларијом УНДП у Србији.

Влада се не меша у рад националних савета

Влада Србије и Савет за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома не мешају се у рад националних савета, рекао је Иванишевић, замољен да прокоментарише недавно саопштење поједних чланова Националног савета ромске националне мањине којим су тражили смену председника Витомира Михајловића.

То је, како је навео, питање којим треба да се бави Национални савет, односно, припадници ромске ромске националне заједнице треба сами да изаберу ко ће да их води, а тај ће онда бити и партнер владе.

Чланови Националног савета ромске националне мањине изабрани са различитих изборних листа у саопштењу су од 20. августа навели да је седница Националног савета тог дана прекинута у моменту када је требало да се изгласа неповерење председнику Витомиру Михајловићу, као и комплетном садашњем руководству и то због, како је наведено, успоравања процеса интеграције Србије у међународну заједницу, злоупотребе положаја, ненеменског трошења средстава и непотизма.

Они у саопштењу тврде да је седница прекинута упркос томе што је непосредно пред почетак гласања постојала већина за смену, највише државне функционере позивају да се изјасне о "политичком терору усмереном према представницима ромске заједнице", а од актуелног руководства Националног савета траже оставку како би се омогућило да се што пре усвоји стратегија за унапређење положаја Рома и акциони планови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи