Читај ми!

Удружења родитеља незадовољна Нацртом закона о несталим бебама

Удружење за истину и правду о несталим бебама и Београдска група родитеља критиковали су Нацрт закона о несталим бебама, тврдећи да су његове одредбе срамне јер не омогућавају родитељима да сазнају истину о својој деци.

Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља на конференцији за новинаре у Медија центру истакла је да је Нацрт Закона који је достављен сраман, преноси Танјуг

"Нацрт Закона који нам је достављен је сраман и треба сви једногласно да га одбијемо", поручује Мирјана Новокмет.

Према њеним речима, тај Нацрт закона не штити права родитеља, већ их спречава да дођу до истине о својој деци.

Новокмет тврди да је предложена законска решења држава урадила без учешћа родитеља нестале деце.

Мирјана Новокмет је негодовала због ограничења права на законску заштиту на случајеве новоређене деце за које постоји сумња да су нестала у породилиштима у Србији од 1. јануара 1970. године, а за које је наступила застарелост кривичног гоњења, тврдећи да би тај датум требало да се протегне на период од после Другог светског рата, јер ће у супротном многе породице бити оштећене.

Такође тврди су Нацртом закона дата мала овлашћења специјализованој јединици у оквиру МУП-а која би требало да спроводи истражне радње у поступку на основу захтева суда.

Новокмет пита зашто је право на тужбу ограничено само на родитеље, браћу сестре, бабе и деде, а није дато и деци која желе да сазнају своје биолошко порекло.

Најављује да ће удружења родитеља тражити уставну заштиту као и заштиту Европског суда за људска права.

Представник Удружења за истину и правду о несталим бебама Радиша Павловић тврди да за решавање њиховог проблема посебан закон није ни требало да се доноси, јер се на тај начин, како наводи, само купује време.

Говорећи о манипулацији разних државних служби, како војних тако и полицијских, каже да би оне, када би хтеле, могле да уђу у траг њиховој "отетој деци".

Министарство правде је почетком месеца саопштило да је циљ Закона утврђивање истине о новорођеној деци за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији, као и да ће јавна расправа трајати до средине септембра, тако да спорна решења могу да буду дискутована и евентулано промењена пре усвајања коначног акта.

У Нацрту закона о поступку утврђивања чињеница о положају новорођене деце наводи се да ће се примењивати на случајеве новоређене деце за које постоји сумња да су нестала у породилиштима у Србији од 1. јануара 1970. године, а за које је наступила застарелост кривичног гоњења.

Предвиђено је и да суд одреди правичну накнаду предлагачу за нематеријалну штету због повреде права на породични живот или због тога што није могуће утврдити положај несталог детета, ако је у предлогу за покретање поступка истакнут захтев за правичну накнаду.

Суд, према Нацрту закона, прибавља доказе и податке од надлежних државних и других органа и физичких и правних лица који су дужни да их на захтев суда доставе у року од 30 дана од дана пријема захтева.

Суд може да казни новчаном казном од 10.000 до 150.000 динара физичко или одговорно лице, односно казном од 30.000 до 1.000.000 динара правно лице, ако тражени докази и подаци не буду достављени у прописаном року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи