Читај ми!

Новинар Билда са мигрантима на путу ка бољем животу

Проблеми миграната и избеглица са Блиског Истока последњих дана, једна су од најважнијих тема свих медија у Србији и свету. Пол Ронцхајмер је са мигрантима 24 сата и целом свету показује са чиме се суочавају на путу до, како верују, бољег живота.

Ронцхајмер за немачки Билд извештава о мигрантима, али свет је Пола упознао на Перископу, мобилној апликацији преко које његове снимке људи могу уживо да гледају широм планете. Данима већ проживљавају исто што и пет момака са којима Пол путује.

"Ово је велики проблем за Србију, али оно што сам ја до сада видео јесте да је полиција у Србији била веома добра према избеглицама из Сирије", каже Пол Ронцхајмер.

Своје сапутнике је упознао на грчком острву Кос и с њима је кренуо пут Србије преко Македоније.

"Неки човек из Македоније или са Косова тражио им је по пет евра да их уведе у Србију али Ферас и момци су паметни, схватили су да нешто није у реду и одбили. Након тога су дошли и јурили нас моторним тестерама по пољу око границе", каже Ронцхајмер.

Полови сапутници имају среће, имају новац за пут. Штедели су за то три године, али са собом носе само своту довољну за неколико дана. Остатак су поверили на чување човеку из Алепа. С њим се сусрећу у градовима кроз које пролазе и узимају колико им треба да наставе пут.

"Не функционише то као Вестерн Јунион, ми бисмо урадили тако или подигли новац картицом банке, они то не могу", објашњава Ронцхајмер и указује на проблем поверења.

"Они се наравно плаше да можда неће моћи да добију новац у Београду. На прошлом састанку су добили свој новац али су морали да плате 20 одсто провизије том човеку. Никад се не зна, они не могу да верују никоме", истиче Пол.

Новинар Билда жели да разбије предрасуде о мигрантима. Каже да није лако бити стално уплашен и у неизвесности.

За себе се Пол не плаши јер, каже, он има пасош Европске уније, а они немају ништа. Али пет момака имају њега и екран кроз који им стиже подршка из целог света.

"Перископ, јер њихову причу преноси уживо, ви сте са њима. Људи могу да виде, јер много је дискусија о медијима, да ли лажемо и слично, не кажем да то радимо, али овде људи виде да је уживо и да се управо дешава. Ништа није избачено или измонтирано, дешава се сада", наводи Пол.

То тренутно, сада, више је, каже овај новинар, од два минута снимка сузавца с македонске границе или људи који чекају воз за боље сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи