Читај ми!

Куповина школске опреме – родитељи на муци

До почетка школске године остало је jош недељу дана. У књижарама и на тезгама родитељи и деца у потрази за школском опремом. Купује се на рате, одложено, ново, половно. За квалитетнију школску опрему потребно је издвојити скоро просечну плату у Србији.

Због рачунице за школски прибор, на мукама су родитељи и основаца и средњошколаца. Продавци у београдским књижарама потврђују да родитељи гледају на сваки динар.

"Шездесет одсто родитеља калкулише, тражи јефтиније. Гледају код куће шта могу од прошле године да донесу, па кад то сазнају онда долазе и докупљују", каже продавац Жика Милошевић.

У унутрашњости – гужве у књижарама.

"Углавном се сада купују ранци, оно што је најосновније", истиче Оливера Крстић из лесковачке књижаре.

Најјефтинија свеска у хипермаркету је 15 динара, у књижари кошта двоструко више. Оне квалитетније коштају и више од 200 динара. Ранчеви су од 500 до 6.000 динара, празне пернице су 100, а пуне до 1.500 динара.

Ко напуни кесе школским прибором у већим трговинама, рачун може да плати и следеће године.

"Родитељи помно прате свака снижења и све могуће погодности које ми као трговци нудимо. Цена је изузетно значајна, и зато смо се потрудили да сваки артикал који је потребан вашем детету, ми конкретно потрошачима нудимо и по акцијским ценама", указује менаџерка Оливера Ћирковић.

Још већи трошкови тек кад ђаци седну у клупе – куповина уџбеника које траже наставници и професори. На бесплатне уџбенике од ове године могу да рачунају најугроженији.

"Што је разред виши, наравно да је цена већа, али веома је тешко сада тачно рећи колико ће одређени уџбенички комплет коштати. Неки наставници преферирају да од ученика траже да имају комплетан материјал, а неки наставници сматрају да је уџбеник сасвим довољан", рекла је Елеонора Влаховић, руководилац Центра за наставне програме и уџбенике.

Штандови са половним књигама и ове године уштеде нешто новца у кућном буџету.

"Углавном је увек упола цена. Две половне књиге можете да добијете за једну нову", каже продавац половних књига Кадир Рахметовић.

Додатни трошак родитељима је и бар један нови комад гардеробе, који готово сваки ђак пожели за почетак школске године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару