УНХЦР повећава помоћ Србији

Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) повећава обим подршке властима у Србији због великог пораста броја избеглица, саопштила је та организација.

Како се наводи у саопштењу УНХЦР границу са Македонијом свакодневно прелази до 2.000 особа, од којих се око половина евидентира у Прихватном центру у Прешеву.

"Свесни смо да су, у тренутној ситуацији, прихватни капацитети у јужној Србији напрегнути услед великог броја угрожених избеглица и наставићемо да помажемо у највећој могућој мери" рекао је шеф представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер на данашњем састанку са Министром Александром Вулином.

Он је истакао да границу прелази, не само више избеглица, већ и да су њихове потребе хитније јер сада има више беба и деце, трудница, повређених и исцрпљених људи.

УНХЦР поздравља и снажно подржава план Владе Србије да обезбеди храну, воду и остале врсте прве помоћи одмах пошто избеглице уђу у земљу, а пре него што стигну у Прихватни центар.

Шодер је истакао да би хуманитарни приступ Србије проблему избеглица из земаља севера Африке и Блиског Истока требало да служи као пример осталим земљама Европе.

"Државни органи и народ Србије исказују солидарност и потврђују поносну традицију гостопримљивости према избеглицама. Хуманитарни приступ Србије требало би да служи као пример другим земљама у Европи које још увек погрешно поступају са избеглицама као са ирегуларним мигрантима", рекао је Шодер.

Како се додаје у саопштењу партнери Агенције за избеглице УН-а већ обезбеђују воду, превоз и информације за посебно угрожене избеглице између зелене границе и Центра, а да би повећао капацитете за регистрацију тражилаца азила у Центру, УНХЦР набавља додатну опрему за регистрацију попут скенера за узимање отисака прстију као и 17 павиљона у циљу повећања сеновитог простора за избеглице.

Прихватни центар у Прешеву отворили су, пре месец дана, министар за рад Александар Вулин, који координира одговор државе и шеф УНХЦР-а Ханс Фридрих Шодер.

Од тада је у Центру евидентирано више од 30.000 особа које су изразиле намеру да траже азил.

Помоћ је пружена најугроженијима, од којих је пре месец дана било око 500 дневно, до 1.000 на дан колико их је према последњим подацима.

Дистрибуцијом хране, лекова и опреме УНХЦР и његови партнери настављају да допуњују одличне активности државних органа на централном и локалном нивоу усмерене на побољшање услуга, наводи се у саопштењу.

Од 1. јануара до данас у Србији је евидентирано око 80.000 особа које су изразиле намеру да траже азил, а бројке, како се истиче, настављају да расту. Канцеларија УНХЦР отворена је у Београду 1976.

Од 1992. Агенција УН за избеглице помогла је Србији у пружању подршке и интеграцији избеглих, расељених и лица без држављанства са више од 500 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи