Читај ми!

Срби у Осојану обележили 14 година од повратка

У Осојану, у Општина Исток, где живи око 300 повратника, обележено четрнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба на КиМ.

Педесетчетворо расељених Срба 2001. године започела је у Осојану повратак у пећки регион.

"Вратили смо се до наши, попаљених и опљачканих кућа. Време је учинило своје. Својом иницијативом, својим радом успели смо уз помоћ донација да их обновимо", каже Сретен Ђурић.

Пољоприведа је главна делатност повратника.

Славиша Коматовић наводи да је посејао житарице и да има и башту. Има свега, паприка, парадајза, кромпира. Мало ми је проблем крава за коју сам добио средства, али немам шталу, додаје Коматовић.

Саградили би Коматовићи и шталу да имају већа примања. За сада она су од дечјег, родитељског и социјалног додатка. Живе тешко, али су се одлучили на четврто дете. Добили су сина Стефана.

Владика Теодосије поручује да тамо где где се рађају деца има и будућности.

"Други услов је да задржимо своју земљу, ону змељу коју смо примили, наследили од наших отаца и наших дедова. Не смемо никако из себичних разлога продавати оно што сами нисмо стекли и купили", истиче владика Теодосије.

У 15 села источке општине на папиру има 2.700 повратника. Осипају се. Млади на више школовање одлазе у Косовску Митровицу и даље.

Службеница за повратак у Истоку Весна Маликовић напомиње да није Владе Србије, Срби на том простру не би опстали.

Углавном људи су запослени у просвети, здравству и локалној самоправи. Поред пољопривреде, ако ви добијете кућу, покућство, не можете ви да живите без финансија, каже Маликовићева.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да су повратници хероји који су успели подигну своју заједницу из пепела.

Козарев је истакао да су повратници хероји који су успели да након повратка пре тачно 14 година подигну своју заједницу из пепела.

"Не говоримо само о опстанку и останку него и о напретку. Ту је нова црква, парохијски дом, ту су пратећи инфаструктурни објекти за живот заједнице, али ни то није оно чиме ми можемо да се задовољимо", рекао је Козарев.  

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је да ће до краја године бити испуњен зацртани циљ о повратку око 700 расељених лица на Косово и Метохију.

"Све куће које смо изградили у последње 2,5 године су пуне, то су куће у којима се рађају деца и то је важно због будућности, а Осојане је пример успешног повратка и потврда да је уз упорност и истрајност повратак могућ", рекао је Јевтић.

Говорећи о повратку, генерално, Јевтић је рекао да је у овој години, сходно финансијским могућностима зацртали циљ - повратак око 700 раселљених, истакавши да је то и оствариво. 

Житељи Осојана су обновили и цркву. Владика рашко-призренски освештао је и нови парохијски дом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи