Министарство: Плате мировњака смањене због промене степена ризика

Плате припадника Војске Србије у мировној мисији у Централноафричкој Републици су смањене, потврдило је Министарство одбране али је додало да то није последица одлуке министра одбране већ процене ризика коју обављају Уједињене нације и Војнообавештајна агенција.

"После спровођења прописане процедуре и дате сагласности надлежних организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, министар одбране је потписао одлуку не утичући на вредности предложених коефицијената. На основу нових коефицијената дошло је до умањења укупних примања припадника мисије у Централноафричкој Републици", наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Како преноси дневни лист Данас, српски мировњаци у Централноафричкој Републици изразили су незадовољство због тога што су им плате смањене и, наводно, запретили да ће напустити ту земљу. Они су љути јер им је смањен коефицијент за ризик боравка у мисији, због чега им се за шест месеци мисије "одузима" једна месечна плата.

Министарство одбране саопштило је да безбедносну процену у зонама мултинационалних операција и утврђивање степена ризика по мисијама обављају Уједињене нације периодично или на основу значајне промене безбедносне ситуације у зони операције.

За мултинационалне операције у којима учествују припадници Војске Србије, Војнообавештајна агенција израђује процене ризика и стања безбедности у складу са процедурама УН, али само за зону ангажовања српских мировњака, не за целу државу у којој се мисија спроводи. Тако се у случају Централноафричке Републике процена односи на главни град Банги, где су смештени мировњаци из Србије и у коме је ситуација релативно стабилна, за разлику од остатка државе.

"На основу постојећих процена Здружена оперативна команда Генералштаба предлаже утврђивање коефицијента ризика у служби и коефицијената за географске и климатске услове, за сваку мисију посебно.

Тако су и овога пута, у редовној процедури утврђивања коефицијената за све мултинационалне операције у којима учествују припадници Министарства одбране и ВС, покренутој 29. априла, одређени и коефицијенти за мисију у Централноафричкој Републици, у којој је ангажовано 72 припадника у Војној болници нивоа 2, као и војни посматрачи и штабни официри", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи