Читај ми!

Опомена "Информеру" због неистина о РТС-у

Савет за штампу изрекао је јавну опомену дневном листу "Информер" јер је текстом "РТС по мери ЦИА", објављеним 8. јула 2015, прекршио тачке 2 и 5 Кодекса новинара Србије које се односе на истинитост извештавања.

Савет за штампу је саопштио да је Информер прекршио одређене тачке новинарског кодекса и подсетио тај дневни лист на обавезу новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, као и да је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

РТС је поднео жалбу Савету за штампу оцењујући да је, супротно одредбама Кодекса, спорни текст заснован на инсинуацијама да одређена кадровска решења генералног директора "представљају доказ да је јавни сервис 'по мери Американаца' и да је 'РТС по мери ЦИА'".

"Оваквим коментарима крше се наведене одредбе Кодекса новинара Србије и таблоидним маниром, по којем су ове дневне новине познате, нарушава се углед РТС-а и генералног директора. У континуитету се у овим дневним новинама текстови који се односе на РТС објављују под насловима 'жути Бујке' и сличним", наведено је, између осталог, у жалби.

Редакција Информера није одговорила на жалбу, док су чланови Комисије за жалбе оценили да овај лист није понудио никакве доказе за тврдњу изнету у наслову текста, већ се до тога да је јавни сервис "по мери ЦИА" долази наводним логичким закључивањем.

"Ако је један од оснивача телевизије Н1 бивши шеф ЦИА, а за заменика директора РТС ће бити постављена директорка те телевизије, онда то значи да се РТС прави у складу са жељама Американаца, односно ЦИА", оптужбе су које се наводе у оспореном тексту Информера.

Савет за штампу истиче да се у спорном тексту у Информеру увиђа, већ у самом наслову, чиста спекулација представљена као чињеница, док се иста, неутемељена нагађања износе и у тексту.

Комисија за жалбе Савета за штампу је закључила да је дневни лист Информер прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и изрекла је јавну опомену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи