Читај ми!

С којим ризицима се сусрећу мигранти на путу ка ЕУ?

Кроз Прихватни центар у Прешеву пролази од 1.200 до 1.500 миграната, највише из Сирије и Авганистана. Они углавном беже од рата, неки од њих су могуће жртве трговине људима. У Прешеву је одржана и трибина о ризицима са којима се сусрећу мигранти, од трговине људима на путу у ЕУ.

Мигранти долазе из ратом захваћених земаља, желе у неку од земаља Западне Европе. На том путу свакодневно се суочавају са безбедносним ризицима. У Сирији, тврде људи који долазе одатле, честе су отмице, а отмичари потом од породице траже новац.

Искуства миграната су различита. Нпр, мигрант из Сирије рекао је да су отмичари тражили новац за киднаповане рођаке, а на крају их ипак убили. Други додаје да има опасности када се прелази граница, али да кад дођу у град све буде боље.

Задржавање миграната у Србији траје неколико дана. До сада, нашој полицији нико није пријавио проблеме везане за кривично дело трговине људима.

Врањски одбор за људска права организовао је трибину о могућим ризицима миграната од трговине људима. На плакатима су бројеви телефона на које мигранти могу да се јаве, уколико уоче неки проблем.

"Већина миграната има страх од пријављивања своје ситуације полицији јер се боје ирегуларног преласка границе, ирегуларног боравка у другој земљи, депортације. Треба радити на освешћивању миграната", каже Лидија Милановић из Центара за заштиту жртава трговине људима.

Прошле године полиција је поднела 277 кривичних пријава против особа које су покушале да пребаце мигранте илегално. Од почетка ове године већ је поднето око 450 кривичних пријава против 666 лица због кријумчарења око 4.000 миграната.

"Ми процесуирамо сва та лица, то је кријумчарење људи. Врло често се за неке појаве у јавности то представља као трговина људима, а то није исто", рекао је Митар Ђурашковић, координатор за борбу против трговине људима.

Од почетка године кроз Србију је прошло 60.000 миграната из 15 афричких и азијских земаља, највише их је било из Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи