Читај ми!

Превареним туристима биће надокнађена штета

Министар туризма Расим Љајић каже за РТС да ће грађани које је власник агенције "Унико травел" преварио бити обештећени од новца који је агенција морала да уложи као депозит. Морамо да утврдимо тачан број тих људи, биће добро ако их је заиста око 100 јер ће бити довољно новца, додаје Љајић.

Министар Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је сада најбитније штедњу надокнадити грађанима, али и мењати прописе.

"Невероватно је да исти човек у две године на исти начин превари људе, то није туристичка, то је преварантска агенција. Зато ми размишљамо, мислим да ће већ наредне недеље бити измене закона о туризму. Покушаћемо да системски спречимо, мада никада не можете са сигурношћу да спречите овако нешто, али да пооштримо и повећамо контролу", рекао је Љајић.

Процедуре ће, истиче, бити поједностављене, а казне ће се значајно пооштрити како се ове ствари више не би дешавале.

Према његовим речима, ових 100 путника које је преварио власник "Унико травела" Ненад Филиповић, који је јуче ухапшен, могу бити обештећени из депозита туристичке агенције.

"Реч је о 40.000 евра и од тог новца требало би да се обештете грађани. Ми сада утврђујемо тачан број, морамо да видимо списак превара, биће добро ако је то овај број а не већи", рекао је министар.

Говорећи о сарадњи са БиХ у области туризма, која је током посете трочланог Председништва Београду дефинисана као једна од приоритетних, министар туризма Расим Љајић каже да је у разговору са босанским колегом Мирком Шаровићем договорен заједнички наступ у иностранству.

"Разговарали смо о манифестацијама, фестивалима и другим туристичким атракцијама које могу бити примамљиве и за туристе из наших земаља, али и за туристе који долазе са стране, рекао је Љајић.

Како каже, већ за септембар је договорен заједнички наступ на великом сајму туризма у Москви, након чега ће уследити заједнички наступ у Лондону.

"То су симболични гестови, али показују правац заједничких активности у области туризма", рекао је Љајић.

Упитан да ли постоји отпор јавности, Љајић каже да ће тога увек бити уколико се враћамо у прошлост.

"Прошлост онемогућава реализацију пројеката. Али ако говорите о конкретној сарадњи, о конкретној користи коју ће имати две земље – повећању туриста и у БиХ и у Србији, онда постоји интерес", рекао је Љајић.

Навео је да у БиХ годишње дође 50.000 туриста из Кувајта, и да је нама у интересу да те људе доведемо у Србију исто колико је БиХ у интересу да привуче туристе из Русије.

Истиче да се разговарало и о уједначавању визног режима, као и о ваучеризацији – субвенционисаном летовању које ће се односити на дестинације у обе земље.

"Ту постоје два предуслова – да се сличан модел уведе и у БиХ и ти ваучери би важили и у једној и у другој земљи", навео је Љајић.

Додао је да је до сада евидентирано 7.260 пријава за субвенционисано летовање у Србији.

"Ово је пилот-пројекат, ми смо задовољни интересовањем које показују грађани, које показују пензионери, јер око 60 одсто пријављених чине пензионери", рекао је министар.

Додао је да ће Србија наставити са таквом врстом помоћи грађанима да јефтиније летују, али и туризму да се продужи сезона. Циљ је, каже, да се дође до 15.000 пријава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи