Читај ми!

Обележена 198. годишњица смрти вожда Карађорђа

Одавањем државних и војних почасти и полагањем венаца у црвки Светог Ђорђа на Опленцу обележена 198. годишњица смрти вожда Првог српског устанка Ђорђа Петровића Карађорђа.

Венце, крај саркофага вожда Карађорђа, положили су државни секретар министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, представници министарстава одбране и полиције, Војске Србије, престолонаследник Александар Карађорђевић, управник Задужбине Краља Петра првог на Опленцу Драган Рељић, председник општине Топола, чланови Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године и други поштоваоци Карађорђа, преноси Танјуг.

Прослављени војсковођа вожд Карађорђе рођен је у селу Вишевац код Раче Крагујевачке, око 1768. године. Тачан датум рођења није забележен.

За вођу устанка против турске власти изабран је средином фебруара 1804. године на народном збору у Орашцу.

Био је један од најзначајнијих војних заповедника у Србији, у периоду од 1804. до 1813. године. Његови највећи успеси на бојном пољу били су бојеви на Иванковцу 1805, Мишару и Делиграду 1806. и борбе за ослобођење Београда 1807. године.

Карађорђе је убијен 25. јула 1817. године у Радовањском Лугу крај Велике Плане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи