Читај ми!

Забране и апели за рационално коришћења воде

У месту Рудник уведена забрана ненаменског трошења воде из водовода - за поливање паркова, вртова, башти, као и за прање улица и возила. Апел за рационалном потрошњом воде у Београду, Параћину и Ужицу.

Начелница Општинске управе Горњи Милановац Горица Петровић донела је наредбу да се вода из водовода не користи за поливање паркова, вртова (дворишта), башти, као и за прање улица и возила, јавља дописник РТС-а.

Наредба, која се односи на насеље Рудник, ступила је на снагу одмах. Како би се ефикасно спроводила, биће интензивиран рад инспекцијских служби Општинске управе општине Горњи Милановац.

Због изузетно високих температура у току претходне и ове седмице, а које ће се по најавама хидрометеоролошке службе пролонгирати и на наредни период, дошло је до очекивано повећане потрошње воде како становништва тако и привредних субјеката на целој територији општине Горњи Милановац, као и насељу Рудник.

Истовремено сушни период је условио смањење изворишних капацитета водоснабдевања насеља Рудник, које као туристичко место у летњем периоду има знатно повећану потрошњу воде.

Уколико грађани буду рационални у потрошњи и придржавали се ових забрана, предузете мере би дале очекиване резултате, а тиме би се избегле периодичне обуставе испоруке воде.

Мере рестрикције примењиваће се до стабилизације стања на изворишним капацитетима на територији општине Горњи Милановац.

У Рашком округу без већих проблема у водоснабдевању 

У Рашком округу нема проблема са водоснабдевањем и испоруком електричне енергије рекао је у изјави за Танјуг начелник тог округа Небојша Симовић.

Симовић истиче да спорадично, у појединим селима, повремено долази до прекида у водоснабдевању, али да се ти проблеми брзо отклањају.

"Директор водовода је планирао да у наредним данима цистернама покрије места где је највећа фреквенција људи", наводи начелник Симовић.

Истиче да се ситуација непрекидно прати и наглашава да ће, уколико буде било потребе за додатним мерама, реаговати у складу с тим.

Према речима наченика Одељења за ванренде ситуације Рашког округа, Радоице Кочовића, на овој територији није увећан број пожара.

Мали: Неће бити поскупљења воде

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да се резерве воде смањују и апелује на рационалну потрошљу. Истиче да вода неће поскупети.

"Против сам било каквог поскупљења воде. Нема потребе за тим", рекао је Мали новинарима и истакао да су резерве у резервоарима око 56 одсто, односно да се смањују због велике потрошње.

Апелујући на суграђане да не заливају баште и да штеде воду где год могу, Мали је рекао да предстоји десетак дана изузетно топлог времена у Београду.

"Воде има, али апелујем на солидарност да ту воду штедимо и трошимо само по потреби, а никаквог поскупљења воде неће бити јер нема потребе за тим", нагласио је Мали.

И параћински "Водовод" апелује на грађане да се уздрже од ненаменске потрошње воде - заливања и натапања зелених површина, њива, башта, расхлађивања плочника, прања аутомобила, као и да поведу рачуна о исправности кућних инсталација".

У саопштењу "Водовода" пише да је "због неповољних хидролошких услова опала издашност врела Света Петка, па су у систем водоснабдевања укључени сви допунски извори водоснабдевања, бунари и сви други расположиви капацитети".

Наводи се и да Служби за рекламације "пристижу приговори једног броја грађана на поремећаје у снабдевању водом из градског водовода".

"Мерењима је установљено да у вечерњим и ноћним сатима, ових дана, потрошња воде драстично расте, што упућује на нерационалну потрошњу, која доводи до пада притиска и поремећаја у снабдевању водом већег броја потрошацац у сеоским насељима и вишим деловима града", стоји у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да ће због ненаменске потрошње и великог броја кварова за снабдевање мештана Поповца санитарно исправном водом свакодневно бити обезбеђена цистерна.

Комунални инспектори Сектора за дежурни инспекцијски надзор и хитне интервенције контролисали су потрошњу воде у Великом Селу и Сланцима где је констатовано да се вода троши нерационално, саопштено је из Градске управе.

Током контроле затечена је једна особа како водом из градског водовода полива цвеће, двориште и пере аутомобил, а друга да полива башту, рекла је градска секретарка за инспекцијске послове Загорка Панић, наводи се у саопштењу.

"Такође је утврђено да се пластеници на две локације поливају са градске мреже, али власници нису били присутни те цемо накнадно уручити прекршајне налоге", истакла је Панић.

Редовно снабдевање у Моравичком и Пиротском округу 

С друге стране, на подручју Пиротског округа је редовно водоснабдевање, а општински штабови за ванредне ситуације и јавна предузећа спремни су да реагују у случају непредвиђених околности, утврђено је на седници Окружног штаба за ванредне ситуације. 

И у Моравичком округу је редовна испорука воде, али се такође апелује на грађане да воду рационално користе.

"Чесме, које се налазе на магистралном путу на подручју Овчар бање, су означене како путници не би користили воду са њих док се не добије потврда о њеној исправности из Завода за јавно здравље", рекао је помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић.

Већници из ужичке градске управе донели су наредбу којом упозоравају грађане да пијаћу воду користе рационално и искључиво у сврхе за које је она намењена, каже градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

"Овом наредбом забрањено је коришћење воде за заливање дворишта, башти, воћњака, пољопривредних усева", наводи Петковић.

Каже да је водоснабдевање у овом крају још увек задовољавајуће, иако у појединим зонама вода повремено нестаје.

Према његовим речима, у питању су сеоске средине, где мештани воду користе за заливање башта.

"Оно што нам повремено прави проблеме су кварови на мрежи будући да на њој имамо 54 километра азбестних цеви", истиче Петковић.

Градоначелник напомиње да за сада у граду на Ђетињи нису ангажоване цистерне и да је уредна испорука електричне енергије.

Заменик председника општине Лучани Миливоје Доловић каже да на овом подручју нема проблема са испоруком воде и електричне енергије.

"Није било потреба да уводимо цистерне, а уколико се она укаже, то ћемо учинити", рекао је Доловић.

Заменик председника општине Ивањица Милинко Мијаиловић наводи да је због високих температура у центру града на Моравици постављена цистерна са водом.

Додао је да је водонабдевање у Ивањици нормално и да нема никаквих проблема на мрежи. Вода је, како каже, хигијенски, бактериолошки и микробиолошки исправна за пиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи