Читај ми!

Трансплантацију неопходно подићи на виши ниво

Захваљујући сагласности породице донора, коме лекари у Клиничком центру у Нишу нису могли да помогну, пре месец дана четворо пацијената добило је нове органе. Пацијенти се опорављају, добро се осећају и живе нове животе. Међутим, и поред медијске кампање коју је покренуо РТС, свега 100.000 грађана има донорске картице. Са ВМА поручују да су неопходне снажна национална координација, боље лабораторије и подршка патолога.

По броју кадаверичних трансплантација показујемо и колико смо као друштво хумани и солидарни, али и колико нам је здравствени систем развијен. О значају завештања органа говори се годинама, али и поред тога не можемо да се похвалимо да су трансплантације у Србији реалност а не реткост.

Разлози су многобројни, могу се наћи и у здравственом систему, али и међу грађанима. Иако све статистике показују да су много веће шансе да нам током живота затреба нов орган, него да будемо давалац органа, не потписујемо донорске картице.

Професор доктор Ђоко Максић, координатор за трансплантацију на Војномедицинској академији, каже за РТС да упркос свим тежњама и напорима од доношења новог закона 2009. године, нисмо досегли бројеве који су потребни.

"Иако је и Европа много испод, наше листе чекања су значајно дуже и често људи чекају по десетак година", каже професор Максић.

Истиче да више није потребно говорити о томе да је трансплантација интервенција која спасава живот, јер су грађани добро обавештени.

"Већина породица су сада добро едуковане, оне су сада све мањи проблем јер су схватиле да су органи драгоценост друштва. Неопходна је снажна национална координација овог система - снажне лабораторије, снажна подршка патолога. Морамо радити више како би та акција дала прве резултате", истиче професор.

Додаје да би заједничка акција министарстава и јавних личности била одлична порука грађанима и помогла да се завештање органа подигне на виши ниво.

Ми ћемо ове године урадити 30 трансплантација, а потребно је да се само на ВМА уради између 50 и 100 трансплантација годишљње, каже професор Максић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи