Читај ми!

Укључивање младих Рома у друштвене токове

Припадници ромске националне мањине могу да стажирају у државним институцијама и да се за шест месеци упознају са функционисањем државне управе и начином доношења одлука, од којих су многе битне за националне мањине. Уз помоћ ОЕБС-а и шведске Агенције за међународни развој и сарадњу, праксу стичу у Канцеларији за људска и мањинска права, а у сарадњи с Европским центром за права Рома у Будимпешти, код Повереника за заштиту равноправности.

С дипломом Економског факултета Александра Димировић је дошла до свог првог радног места, у Канцеларији за људска и мањинска права.

"За мене као припадници националне мањине, од великог значаја је што сам успела да стажирам на овом програму из разлога што ми пружа прилику да будем видљива. Такође, пружена ми је прилика да радим на пословима који су од велике важности за ромску заједницу и што је битно, упознајем људе и остварујем контакте што ми може бити значајно и за будући професионални рад", каже дипломирана економисткиња Александра Димировић.

У Канцеларији је запослено троје Рома који нису из Београда. То није услов, али јесте препорука да би, по повратку у локалне средине, могли лакше да се запосле. Док стажирају, обезбеђени су им смештај и плата. Организују се курсеви страних језика, посете државним институцијама, амбасадама и установама културе, као и бројне радионице.

"Програм је важан јер омогућува младим школованим људима, који иначе у једном редовном процесу стицајем околности ту шансу не би добили, да се упознају са радом државне управе, начином на који се остварују права националних мањина у државној управи, са постојећим механизмима за њихово унапређивање, да стекну увид у рад државне управе и да се оспособе за неке будуће послове", истиче Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права.

Проблеме с којима се суочавају припадници њихове мањине свакодневно слушају два Милана, апсолвенти Правног факултета.

"Гледајући и читајући ове предмете, видео сам да је дискриминација велики проблем и да по дискриминисано лице ствара велике последице, па се о томе не треба ћутати. Схватио сам да су Роми баш дискриминисани", каже апсолвент Правног факлтета Милан Николић.

На послу дискриминације нема.

"Међу колегама влада велико уважавање и поштовање тако да ми то јако прија и заиста се пријатно осећам", истиче апсолвент Правног факултета Милан Веселиновић.

Задовољни су и послодавци. Верују да је ово једини пут да се припадници ромске национале мањине укључе у све друштвене токове.

"Пре свега требало би им обезбедити образовање, почев од предшколског узраста, потом запошљавање као једини прави пут изласка из свих проблема сиромаштва са којима се ови наши грађани суочавају, па преко свих других проблема", објашњава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Проблем је и то што нема података колико припадника националних мањина ради у државној управи. Канцеларија за људска и мањинска права и Повереница за заштиту равноправности сматрају да их је недовољно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи