Уочи полагања пријемних испита на факултетима

Универзитет у Београду је добио мање квоте за буџетске студенте него што је тражио, што значи да ће уписати исти број академаца као прошле године. Национални савет за високо образовање препоручио је да се цифре не мењају, тако да ће Универзитет уписати више од 9.500 бруцоша.

Неки факултети овог викенда организују отворена врата, односно разговор са будућим бруцошима, док други попут ФОН-а одржавају пробни пријемни. ФОН ове године уписује 20 студената више на смер информативни системи и технологија.

"Новина је што ћемо, уколико буде постојало интересовање, за групу од 60 студената организовати наставу на енглеском језику с обзиром на то да је ФОН све своје студијске програме акредитовао и за реализацију наставе на енглеском језику", истиче декан ФОН-а Милан Мартић.

Декан Машинског факултета Милорад Милованчевић наводи да та високошколска утанова има сва три ниовоа студија акредитована и на српском и на енглеском језику.

"Никада нисмо имали више страних држављана у историји школе, негде смо око броја од 78 странаца", додаје Милованчевић.

"Ми уписујемо 450 буџетских студената, предвиђено је да упишемо још 50 самофинанисрајућих студената на интегрисане студије на српском језику. Поред тога уписујемо и студенте на студије енглеског језика искључиво", наводи декан медицинског факултета Небојша Лалић.

Уколико се не попуне места планирана за афрмативне акције - уписивање Рома, студената са инвалидитетом, и за наше држављане који су завршили средњу школу у иностранству, та места ће моћи да се користе за самофинанисрајуће студенте.

"Оно што је неопходно то је да се заједно са министарством, факултетима, направи једна дугорочна стратегија о потребама образовања у одређеним областима. Без тога одређивање квота је више неко погађање, а не заиста одређивање правих потреба земље за одређеним профилима", наглашава ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Министарство просвете апелује да будући бруцоши уписују само акредитоване програме, што се може провертити на сајту Министартсва и Комисије за акредитацију. Уколико постоје сазнања да се врши упис у неакредитованим истуреним одељењима, онда се треба обратити министарству како би инспекција изашла на терен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи