Читај ми!

Задржавање личних карата повећава ризик од злоупoтребе

Задржавање или копирање личних докумената грађана је у супротности за појединим одредбама закона, па повереник за информације од јавног значаја и заштиту података Родољуб Шабић упозорава да се са таквом праксом престане.

Повереник Родољуб Шабић у свом саопштењу указује да без правог разлога и оправдања, неконтролисаним остављањем личних докумената, било оригинала или копија, на безброј места знатно повећава ризик злоупотребе података, односно докумената.

Повереник каже да му се све чешће обраћају грађани који се приликом уласка у многе службене зграде, и државне и друге, суочавају са захтевом да код обезбеђења оставе личне карте, преноси Танјуг.

"Многе грађане такви захтеви с правом иритирају и изазивају им дилеме у погледу основаности и законитости", наводи Шабић.

По Закону о заштити података о личности, задржавање личних докумената представља обраду података о личности, а за допуштеност сваке обраде података о личности, сходно Закону, фундаментална начела су сврсисходност (подаци се могу обрађивати само за утврђену сврху) и сразмерност (могу се обрађивати само у мери и на начин који је довољан за остварење сврхе).

Ако у неким ситуацијама може бити оправдано да службено лице ради превентивне или евентуално апостериорне заштите имовине и лица, обави идентификацију лица увидом у личну карту и евентуално препише одређене податке, то извесно не значи да је оправдано да задржава или копира личну карту, јер је то "очито непотребно за остваривање сврхе обраде", наводи Шабић.

Истиче и да захтев за задржавањем личне карте, у крајњој линији, доводи грађане у ситуацију да крше Закон о личној карти који прописује да је лице које је по закону дужно да има личну карту, дужно да исту носи са собом, као и да је покаже на захтев службеног лица овлашћеног за легитимисање.

Тај захтев је, додаје се, супротан и појединим члановима Закона о приватном обезбеђењу, који такође предвиђа само могућност увида у личну карту, али не и њено задржавање.

"Али, од 'апстрактног' кршења Закона о заштити података о личности, Закона о личној карти и Закона о приватном обезбеђењу, не мање је битно то што се без правог разлога и оправдања, неконтролисаним остављањем личних докумената (оригинала или копија) на безброј разних места знатно повећава ризик злоупотребе података, односно докумената", закључено је у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи