Читај ми!

Сваки 250. грађанин Србије функционер

Број функционера у Србији расте. Од почетка године увећао се за 1.300 и са том титулом сада их има 27.811. Иако се још не зна у којим ће сегментима јавног сектора највише људи остати без посла, јер је њих 9.000 вишак, готово је сигурно да, бар у првој фази, међу прекобројнима неће бити функционера. У Влади кажу да ће и они доћи на ред.

Док општине брину о томе ко ће остати без радног места, за свој посао неки не морају да страхују. Функционерске фотеље сигурне су, макар у првој фази рационализације. Не и у другој, тзв. фази оптимизације. Она ће, кажу у Министарству државне управе, уследити после анализе свих нивоа власти.

"Ми ћемо добити одговор на питања који су можда организациони облици непотребни, да ли у одређеним сегментима имамо вишак или мањак запослених у државној управи и, наравно, кроз ту следећу фазу ћемо покушати да направимо такву врсту оптимизације, а да добијемо ефикасну и квалитетну државну управу", објашњава државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић.

Корак ка томе је и стављање на папир свих функционера. "Оно што сада Министарство за државну управу и локалну самоуправу ради јесте припрема посебног закона који ће дефинисати не само појам функционера, већ и њихов положај, права и обавезе и плате", истиче Ожеговић.

До тада, контролише их и пребројава Агенција за борбу против корупције. Она бележи повећање броја функционера – има их 1.300 више него пре пола године.

"Ми поступамо искључиво на основу обавештења која од органа власти добијамо тако да неки тачан број не можемо да вам кажемо, али мислимо да је ово доста ажуран податак", каже Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције.

То значи да је практично сваки 250. грађанин Србије јавни функционер.

"Да бисмо дошли до тога да закључимо да ли функционера у Србији заиста има превише или не, морамо кренути од тих органа у којима они уопште раде. Да ли су нам, другим речима, потребне све те установе, предузећа, државни органи, посебне организације, агенције итд. или нису", каже програмски директор "Транспарентности Србија" Немања Ненадић.

Када се, каже, и то утврди, један део и трошкова ће по том основу отићи.

Иако се можда чини да је у Србији број функционера у односу на број становника велики, у земљама региона има их и више – у БиХ сваки 150. грађанин је функционер, а у Хрватској сваки 143.

Има и бољих, попут Македоније, у којој сваки 600. грађанин има неку јавну функцију. Осим што се за њих везује висока плата и статус у друштву, постали су и синоним за партијско удомљавање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи