Читај ми!

Споразум Србије и Хрватске о заштити животне средине

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић и њен хрватски колега Михаел Змајловић потписали су у Загребу Споразум о сарадњи у области заштите животне средине.

Како је наведено у саопштењу Министарства пољопривреде, обезбедиће се ефикаснија заштита свих елемената животне средине, ваздуха, земље, биљног и животињског света, што ће свакако допринети и квалитетнијем живота грађана, преноси Танјуг.

Богосављевић Бошковић рекла је да је заштита животне средине и природе један од приоритета Србије и да је треба унапредити сарадњом са суседним државама.

"Свесни смо чињенице да ЕУ улаже велике напоре, како би сачувала биоразноврсност држава чланица што се огледа кроз бројне прописе, али и значајна средства која су доступна за заштиту животне средине и природу. Споразум ће нам омогућити бољу сарадњу с Хрватском, која као нова чланица ЕУ има искуства која ће помоћи и нама", изјавила је Богосављевић Бошковић.

Змајловић је навео да је та земља по биоразноврсности једна од најбогатијих чланица ЕУ и да се у циљу очувања животне средине и природе мора развијати сарадња са суседним државама, с којима се деле бројна подручја која се морају очувати.

"Тако са Србијом делимо простор Подунавља, чији смо значајан део уврстили у Еколошку мрежу Натура 2000. Овим споразумом осигуравамо ефикасније заједничко деловање с циљем заштите животне средине", навео је Змајловић.

Досадашња сарадња Хрватске и Србије у подручју заштите животне средине и природе одвијала се углавном у облику регионалне сарадње кроз учествовање на радионицама и преношењу искустава и спровођењу међународних конвенција којих су обе државе чланице, првенствено "Еспоо" конвенције и припадајућег Протокола о стратешкој процени стања животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи