Читај ми!

Оружани напад на оцене

Закључивање оцена, претње и притисци - укратко, јун у српским школама. Упад на час српског језика у Основној школи "Васа Пелагић" у Котежу изгледао је у почетку као шала, сведочи директор, а онда је задужење добила полиција. Двојица малолетника су приведена, а код њих су пронађени реплика пиштоља, нож и фантомке. Пронађен је и оштећени дневник. За Министарство просвете ово, традиционално, "мирише на јун".

Фантомке и капуљаче младићи су ставили испред кабинета, а у школу су, тврди директор, ушли као било који други ђак, што је снимио и видео-надзор. Обезбеђење није заказало и нема потребе за ванредним мерама, истиче први човек Основне школе "Васа Пелагић" у Котежу.

"Не желим да правим од школе казамат, ово није логор. Ово је слободна средина, једина средина у којој млади могу целу ноћ остати у дворишту да се играју", каже директор Миодраг Лучић.

Прва информација била је да су двојица младића упала на час и узела дневник у договору са једним учеником из тог одељења. Директор школе, међутим, тврди да напад нема везе са оценама.

"Малолетни делинквенти нису из Котежа, ми познајемо све претходне и садашње ђаке, знамо какве проблеме од њих можемо очекивати. Све што се десило нема никакве везе ни са успехом ученика, ни са лошим оценама, неоправданим часовима, то је нешто са стране, боље да МУП о томе говори", каже Лучић.

Градска просветна инспекција са коначним закључком изаћи ће сутра, међутим, према прелиминарним подацима у које је РТС имао увид, установљено је да је школа преузела све мере да осигура безбедност деце.

Остало је да се провери да ли су поштоване процедуре понашања у критичним ситуацијама. За Министарство просвете, све, традиционално, мирише на јун.

"Ја дуго радим у образовању и чини ми се да нема године кад се није десило паљење дневника, сакривање и чини ми се да млади немају уопште осећај да то није акт којим могу да избегну постојање оцена, наставници запамте оцене, запамте деца и то је чин врхунске беспомоћности", сматра Биљана Лајовић из Министарства просвете.

Док се наставници све чешће жале да су им руке везане, а могућности да било како казне децу сужене, психолози истичу и да не може искључиво школа да се бави децом.

"Проблем је ако говоримо из перспективе породице која се много ослања на школу, посебно зато што су родитељи реално преоптерећени и немају времена да се баве децом и сва своја очекивања пренесу на школу и школски систем", каже школски психолог Миља Кривокућа.

У последњих 10 година готово да нема јуна без вести о насиљу. Подсетимо на јун 2006. у Сомбору када су два родитеља претукла наставника хемије, или на исти месец 2007. у Нишу, када су два матуранта претукла наставника информатике, док је држао час, и ученике који су га бранили.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи