Читај ми!

Апел да се не дозволи масовно убијање животиња

Више десетина организација за заштиту животиња из земље и иностранства потписало је апел у којем од Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Управе за ветерину тражe да се изменама Закона о добробити животиња не крше европске конвенције, домаћи закони и права животиња.

Организације за заштиту животиња из земље и иностранства у саопштењу за јавност наводе да се противе закону који би дозволио масовно убијање и суровост према животињама, преноси Бета.

"Закон о добробити животиња не служи само да би могло да се извози месо из Србије, него и да заштити добробит животиња, али предложене измене закона и информације које смо добили од запослених у надлежном Министарству пољопривреде говоре да је започет лош процес који ће довести до лоших резултата", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су надлежне институције у процесу израда измена закона одржале само један састанак са организацијама цивилног друштва и на тај начин задовољиле форму сарадње са организацијама цивилног друштва, али без суштинског учешћа организација у процесу доношења нацрта измена закона.

"Узгој фармских животиња данас се више не види само као производња хране, него и као етички проблем. Све више се инсистира на одговорности човека за домаће животиње. Потрошач је свестан да добробит животиња директно утиче на квалитет и безбедност хране, а аутори нацрта новог закона који треба да заштити животиње нису свесни савремених трендова у заштити добробити животиња", наводи се у тексту апела.

Додаје се да се негативан однос према животињама најбоље види у инсистирању аутора новог закона на омогућавању суровог мучења и убијања крзнашица, као и одбијању да се измене непрецизне одредбе закона које омогућавају масовно убијање напуштених кућних љубимаца.

Апел је потписало 47 организација за заштиту животиња из Србије и десет из иностранства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи