ЕТФ-у недостаје простор

На Електротехничком факултету у Београду студира око 3.000 студената. Од 20 хиљада, колико их је дипломирало, 30 одсто настави постдипломске студије. Од тог броја, трећина их остаје на докторским студијама. Ипак, већина се одлучује да специјализира у иностранству. Да би остали у земљи, потребни су бољи услови студирања, кажу професори.

Влада Србије је због интересовања самих студената, као и захтева тржишта рада повећала уписне ковоте Електротехничком факултету. Тако овај факултет већ две године уписује 160 студената више.

А услови би били далеко бољи, каже декан Бранко Ковачевић, да је стигло и обећано повећање простора када је Влада доделила "Лолину" зграду факултету.

"Кад је требало да Министартсво просвете преузме зграду, тадашњи министар Томислав Јовановић није хтео да узме ту зграду, тражио је додатна разјашњења, пре свега око неких материјалних аспеката, материјалних трошкова и запошљавања нових људи", каже Ковачевић.

И док је он тражио разрешење део зграде је додељен Министартсву пољопривреде, навео је Ковачевић. 

И прича је враћена на почетак. У овом тренутку на једног студента уместо четири долази два квадратна метра, а ради се од осам сати ујутру до десет увече, седам дана у недељи. После овонедељног састанка у Министарству просвете, назире се решење.

"Они су добили два спрата око хиљаду квадра и министар Вербић је то наменио ЕТФ-у да добијемо и тај део. Остао је споран део два амфитератра у анексима зграде које су некада биле конференцијске сале", каже Ковачевић.

Уколико би факултет добио и тај део услови студија би били далеко бољи и могло би и да се запосли још наставника. У реновирању би помогле фирме које сарађују са ЕТФ-ом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи