Читај ми!

Забринутост због напада на новинаре у југоисточној Европи

Медијска организација југоисточне Европе (СЕЕМО) саопштила је у петак да је дубоко забринута поводом скорашњих напада на новинаре у Хрватској и у Македонији, као и због тога што новинару из Србије није дозвољен улазак у Русију.

Српски новинар Стеван Дојчиновић који ради за Пројекат извештавања о организованом криминалу и корупцији је 13. маја без објашњења задржан 20 часова на московском аеродрому Шереметјево, да би потом био депортован, преноси Танјуг.

Руски званичници су од њега тражили да потпише да је свестан да му је на основу неког руског закона из 1996. године забрањено да уђе у Русију до 13. маја 2020, што је он и потписао како би избегао малтретирање, навео је Дојчиновић за СЕЕМО.

У његовом пасошу, међутим, нема никакве званичне забране, пише у саопштењу СЕЕМО.

Дојчиновић је новинар- истраживач, специјализован за откривање веза између организованог криминала и бизнисмена, као и између прања новца и индустрије коцке.

У Русију је путовао како би одржао предавање на Новинарском факултету у Вороњежу, али га нико на аеродрому није ни питао зашто је допутовао.

У Хрватској су у четвртак увече три непозната нападача тукла слободног новинара и блогера Жељка Ператовића у близини његове куће у месту Лика Покупска, у близини Карловца.

Ператовић је добио неколико удараца у главу и била му је потребна медицинска помоћ.
Он је, иначе, раније више пута добијао озбиљне претње.

У уторак је у Пули новинара Нова ТВ Домагоја Микића напала особа коју је желео да интервјуише. До напада је дошло на јавном месту и постоји видео снимак тог инцидента, стоји у саопштењу СЕЕМО.

У Скопљу су 22. маја два неидентификована нападача напала Сашу Ивановског, власника онлајн информативног портала Мактел. Он је задобио повреде главе и леђа и била му је потребна медицинска помоћ.

Неколико дана раније Ивановски се пожалио како му је било забрањено да уђе у клуб скупштинских посланика након што је премијеру Николи Груевском поставио питање о куповини луксузног аутомобила.

Неколико недеља раније, запаљен је ауто једног од водећих македонских новинара и експерта за медије Саша Орданоског.

Генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић истиче како сви ови случајеви указују да је посао новинара у југоисточној Европи веома тежак и опасан.

Вујовић је изразио наду да ће полиција ухапсити нападаче на новинаре у Хрватској и Македонији и да ће их суд казнити.

Што се Дојчиновићевог случаја тиче, Вујовић је од руских званичника затражио објашњење одлуке о томе да му се забрани улазак у Русију, као и хитно повлачење такве одлуке.

"Не може да буде било каквог разлога да се једном новинару забрани улазак у Русију", истиче Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи