БНВ: Графити о Аћиф-ефендији одговор на рехабилитацију Драже

Након одлуке о рехабилитацији Драгољуба Драже Михаиловића у Новом Пазару су осванули графити подршке Аћиф-ефендији, а потпредседник Бошњачког националног већа Мухедин Фијуљанин каже да је то "одговор народа".

Код зграде Музеја у Новом Пазару пре неколико дана појавили су се графити на којима пише "Аћиф-ефендија командант".

"Све што може да се појави је одговор народа на оно што је Виши суд у Београду испровоцирао одлуком о рехабилитацији вође четничког покрета Драже Михаиловића који је начинио велике злочине над бошњачким народом на овим просторима", рекао је Фијуљанин новинарима.

Упитан да ли ће БНВ затражити рехабилитацију Аћиф-ефендије, ратног команданта Новог Пазара, он је рекао да је тај поступак већ покренут од стране припадника породице Аћифа Хаџиахметовића.

На питање да ли би рехабилитација Михаиловића могла довести до радикалнијих потеза од графита у Санџаку, Фијуљанин је рекао:"То је у домену претпоставки".

У Вишем суду у Новом Пазару раније је покренута иницијатива за рехабилитацију Аћифа Хаџиахметовића, познатог као Аћиф-ефендија.

Аћиф Хаџиахметовић, који је био управник Новог Пазара за време Другог светског рата, међу Бошњацима у Санџаку познат је као организатор одбране града од четника, а послератне власти су га осудиле за сарадњу с окупаторима.

Хаџиахметовић је добио високо немачко одликовање, а власти послератне Југославије прогласиле су га ратним злочинцем и јавно стрељале 21. јануара 1945. године.

Аћиф-ефендија је доспео у жижу јавности почетком августа 2012. године, када је БНВ поставило спомен-обележје са његовим ликом у центар Новог Пазара.

Министарство правде и државне управе наложило је градској управи у Новом Пазару да уклони спорно обележје, али то није учињено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи