Успешно замењена цела грудна и трбушна аорта

Jеднa од најкомпликованијих операција у кардиоваскуларној хирургији, операцијa анеуризме грудне и трбушне аорте, успешно је изведена на Институту за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици.

Јединствен захват над пацијенткињом Драганом Перић (47) из Новог Сада, који захтева највишу технологију у модерној хирургији, протекао је без компликација. Пацијенткиња је данас напустила болницу и осећа се добро, јавља Танјуг.

Мајкл Џејкобс, шеф хирургије у Универзитетској болници у Мастрихту, и тим Интитута су успешно урадили операцију комплетне замене грудне и трбушне (торакоабдоминалне) аорте.

Џејкобс је прихватио позив да погледа медицинску документацију пацијенткиње и након тога одлучио да дође, и у Институту у Сремској Каменици да уради интервенцију.

Како се наводи у саопштењу Института, операција је била једино решење да би се пацијенткињи сачувао живот.

"Осећам се фантастично, добила сам прилику за нови живот. Било је тешко и само сазнање о постојању темпиране бомбе у организму која може у свакој секунди да ми угрози живот. Тога више нема", рекла је Драгана Перић.

Наводећи да пуним плућима креће у нови живот, Драгана Перић је захвалила свима на Институту, лекарима и медицинском особљу Института и додала да ће се прво време опорављати код куће, а да ће после тога отићи у неку бању на рехабилитацију.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици Александар Реџек рекао је да ова операција има велики значај за ту установу.

Према његовим речима, овај захват представља први корак у плану да се та процедура уведе у редован оперативни програм, што ће омогућити пацијентима са болешћу грудне и трбушне аорте да добију адекватно лечење у том институту.

"Надамо се да ће ова хируршка интервенција ускоро постати стандардна процедура у Институту", каже Реџек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи