Читај ми!

Протест против обавезне вакцинације

Више десетина грађана протестовало је на Тргу Николе Пашића у Београду против обавезне вакцинације, која је уведена недавно усвојеним Законом о заштити становништва од заразних болести. Истовремено одржани протести у Новом Саду, Нишу, Јагодини и у још три државе – Бугарској, Хрватској и Македонији.

Окупљени грађани, углавном родитељи са малом децом, носили су заставице са натписима "Деца нису власништво државе" и "Деца нису проценат", као и транспаренте "За слободу избора" и "Стоп репресији, стоп уценама", јавља Бета.

"Дошли смо овде да подржимо слободу избора, ако живимо у демократској земљи, зашто нам се укида право да доносимо одлуке о здрављу своје деце. Право на здравствену заштиту не значи присилу", рекла је једна од присутних мајки.

Протест је организовало удружење грађана "Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију" коју чине и родитељи чија су деца имала озбиљне здравствене проблеме после вакцинације.

Представница удружења Драгана Баша најавила да ће представници удружења оставити сутра на писарници Скупштине Србије документацију која потврђује везу између вакцине и болести или поремећаја.

"Документација је намењена Одобру за здравље и породицу, сакупљана је четири године и има око 5.000 страница клиничких и научних студија које су рађене у свету, а које изводе закључке о ризику и опасностима од вакцинације, као и литературу и искуства родитеља деце које су доживеле нежељене реакције", рекла је Баша.

Према њеним речима, сами произвођачи вакцина наводе нежељене реакције у техничком упутству, од најчешћих до ретких, међу којима су дијабетес, мултипла склероза, па и смрт.

Нагласила је да обавезна вакцинација није у складу са међународном Повељом о људским правима, Законом о заштити права пацијената, као ни са Уставом Србије, који наглашава да "нико не може да буде изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању и кажњавању, нити медицинским или научним огледима без слободног датог пристанка".

Скупштина Србије усвојила је 17. априла ове године измене Закона о заштити становништва од заразних болести, који прописује да се дете може вакцинисати без пристанка родитеља.

Прописано је да имунизацију обавља доктор медицине, а родитељи који одбију вакцинацију плаћају казну од 20.000 до 50.000 динара.

У исто време, тачно у подне, одржали су се протестни скупови у Новом Саду, Нишу и Јагодини, и у још три државе – Бугарској, Хрватској и Македонији. 

Вакцинисање је тековина савременог доба и нисмо против ње, али тражимо да те вакцине буду сигурне и проверене, да деца не би имала последице, поручили су родитељи са протестног скупа у Јагодини.

Они су затражили и да произвођачи преузму одговорност за нежељене ефекте, које, како су истакли, могу бити фаталне, и нагласили да Србија има добре стручњаке који могу да произведу вакцине, као и да родитељи имају поверења у "Торлак".  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи