Читај ми!

У септембру о изменама или новом Закону о раду

Радне групе које се баве анализом ефеката Закона о раду требало би да заврше тај посао до септембра, након чега ће бити познато да ли ће бити потребне нове измене или нови закон, изјавила је шеф сектора за социјални дијалог у Министарству рада Јесенка Чворо.

"На основу анализа, до септембра треба да се искристалишу даљи правци развоја радног законодавства, а након тога радна група треба да понуди конкретна решења", рекла је Чворо на форуму "Аргументи", преноси Танјуг.

Чворо је, на форуму чија је тема била "Резултати примене новог Закона о раду", рекла да од социјалних партнера зависи да ли ће постојећи Закон о раду бити измењен или ће бити донет нови закон.

Упитана да ли је Закон о раду допринео запошљавању или отпуштању, Чворо је одговорила да није само Закон о раду тај који може побољшати или смањити незапосленост већ утицај на то имају и други економски фактори.

Професор Факултета политичких наука и потпредседник синдиката Независност Зоран Стојиљковић рекао је да је прошли Закон о раду био избалансиран, односно да је био једнако и на страни послодаваца и синдиката, а садашњим решењима радници су постали "последњи у ланцу исхране".

Стојиљковић се запитао да ли умањење радничких права може да утиче на покретање и продуктивност привреде као и да ли до отварања нових радних места може да доведе само тај закон уколико није повезан са другим законима - о приватизацији или стечају.

Стојиљковић је рекао да је, према новом закону, незапослен само "онај ко није један сат у недељи продавао кутију цигарета на улици", указавши да је један број људи обесхрабрен да се пријави на евиденцију Националне службе за запошљавање.

Понавља да је у Србији проблем и то што "имамо немачке неокоропративне институте а јужнокорејску праксу" и додао да је проблем и слаба инспекција рада, као и неразвијен институт судова рада који постоји у већини европских земаља.

Адвокат за радно право Саша Синђелић, из адвокатске канцеларије Томић-Синђелић, рекао је да постојећи Закон о раду не даје одговоре на нека важна питања, а то су - како се запосленом може отказати уговор о раду услед радне неспособности као и колико је времена потребно дати запосленом да отклони недостатке у раду.

"Закон није идеалан и тражи доста прецизирања", рекао је Стојиљковић.

Адвокат Љубица Томић, из исте адвокатске канцеларије, је нагласила да је заједнички проблем и послодаваца и радника непостојање правне сигурности.

Наглашава и да је једно од прва три питања, које сваки страни послодавац који долази да инвестира у Србију, постави у вези са радним законодавством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи