Кандидатура без консултација са цивилним сектором

Коалиције за приступ правди и против дискриминације саопштиле су да се поступак избора новог повереника за заштиту равноправности спроводи без икаквих консултација са представницима цивилног друштва.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство у уторак је парламенту предложио да за повереницу за заштиту равноправности изабере Бранкицу Јанковић, преноси Танјуг.

Коалиције у саопштењу указују да се тај поступак спроводи без консултација са представницима најчешће и најозбиљније дискриминсаних група, као што су поједине националне мањине, а посебно Роми, ЛГБТ заједница, жене и особе са инвалидитетом.

У саопштењу се изражава и незадовољство што одлука тог скупштинског радног тела, заједно са биографијом Јанковић, није објављена, због чега, како наводе, није могуће проверити да ли она испуњава законом прописане услове за избор на ту функцију.

Те две коалиције су од Скупштине Србије затражиле да без одлагања објави биографију Бранкице Јанковић, као и разлоге због којих је она предложена за нову повереницу за заштиту равноправности, чиме би били испуњени основни предуслови за даљу јавну расправу о њеном евентуалном избору.

Подсећају да према Закону о забрани дискриминације за повереника може бити изабран дипломирани правник, са најмање десет година искуства на правним пословима у области заштите људских права и онај који поседује високе моралне и стручне квалитете.

"Такође, организације цивилног друштва са разочарењем констатују да је поступак предлагања кандидата за функцију у овом независном органу задржао своју политичку контроверзност. Наиме, у претходних 15 година су функционери у независним органима, укључујући и повереницу за заштиту равноправности, бирани или без консултација са представницима цивилног друштва и/или уз нескривено игнорисање законом прописаних услова за њихов избор", пише у саопштењу.

Повереника за заштиту равноправности бира Скупштина Србије, на предлог одбора надлежног за уставна питања.

Саопштење су испред Коалиције за приступ правди потписале чланице Центар за унапређивање правних студија, Civil Rights Defenders, CHRIS - мрежа одбора за људска права у Србији, Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права, Независно друштво новинара Војводине, Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода, НУНС и Праксис.

Коалицију против дискриминације чине Центар за унапређивање правних студија, Civil Rights Defenders, Лабрис - организација за лезбејска људска права, Мрежа одбора за људска права (CHRIS network), Удружење студената са хендикепом, Гаyтен ЛГБТ, Праксис и Регионални центар за мањине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи