Читај ми!

Ванредна инспекција у Вранићима

У Дому за смештај одраслих и старијих "Двоје" у Вранићима код Чачка инспекција је утврдила да нема довољно запослених, а да су радници непријављени. Три особе преминуле су у том дому од заразе салмонелом. Забележен и четврти случај смрти, али није потврђено да је реч о салмонели.

Инспектори социјалне заштите су у петак, одмах по добијању информације о појави епидемије у Дому за смештај одраслих и старијих "Двоје" у Вранићима код Чачка, извршили ванредни инспекцијски надзор, саопштило је Министарство за рад и социјална питања.

Утврђене су одређене неправилности и пропусти у раду - недовољан број запослених и непријављени радници.

Три особе преминуле су од заразе салмонелом у Дому за старе у Вранићима, док је шест особа примљено у болницу са сличним симптомима 

Како јавља дописник РТС-а, у дому је забележен и четврти смртни случај, али није потврђено да је узрок смрти зараза салмонелом. 

Како министарство саопштава, надзор у области социјалне заштите биће настављен наредних дана јер у петак инспектори, зато што је већи део Дома био претворан у карантин због изолације оболелих и чињенице да је заражен и већи број запослених, нису били у могућности да у целости обаве преглед објекта и документације.

Током инспекцијског надзора утврђено је да Дом има потписан уговор са надлежним Заводом за јавно здравље, ради контроле исправности хране и хигијене у Дому.

Инспекторима социјалне заштите су санитарни инспектор и лекар епидемиолог предочили да су са аспекта здравствене заштите предузете све адекватне мере и да су два техничара Завода припремала поступак дезинсекције и дератизације целокупног простора Дома.

У надлежности инспекције социјалне заштите је утврђивање законитости рада Дома и испуњеност услова и стандарда за пружање услуге социјалне заштите, али не и контрола хране. Коначан став о томе које ће мере инспекција социјалне заштите предузети донеће се након резултата надзора здравствене и санитарне инспекције.

Иначе, инспектори социјалне заштите министарства надлежног за социјална питања су 24. јануара 2014. забранили Петру Марићу из Чачка пружање услуге смештаја одраслим и старијим лицима у илегалном дому за старе - у објекту на адреси Вранићи, Вранићи бб, Чачак. Марић је поступио по решењу Министарства и у датом року испразнио објекат и престао са радом.

Министарство је затим, поступајући по захтеву за издавање лиценце Привредног друштва "Двоје", друштва са ограниченом одговорношћу Чачак-Вранићи, 14. априла донело решење о утврђивању испуњености услова и стандарда за пружање услуга домског смештаја одраслим и старијим лицима и обављање делатности социјалне заштите у објекту Дома за смештај одраслих и старијих "Двоје", и добијање ограничене лиценце на пет година. У периоду од издавања лиценце није било примедби на рад Дома и квалитет заштите корисника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи