Читај ми!

Превентива најбољи лек против поплава

Измене и допуне Закона о ванредним ситуацијама требало би да се нађу у парламенту у мају, речено је на јавној расправи о том закону који предвиђа новине у циљу ефикасније заштите људи и имовине од поплава, пожара и других непогода.

Основне измене тог закона, који је усвојен пре четири године, представили су начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је истакао да је циљ измена и допуна "превасходно ефикаснија заштита људи и имовине", преноси Танјуг.

Стефановић је навео и да су се из прошлогодишњих мајских поплава извучена велика искустава, а да ће се промене одвијати у неколико праваца укључујући и стварање посебног буџетског фонда за ванредне ситуације.

Најавује и да ће разговарати са министром финасија о том фонду који би, по замисли предлагача измена закона требало да се финансира из средстава компанија које се баве складиштењем опасних материја и другим сличним пословима.

Према његовим речима, тај фонд неће бити на терет грађана, а много ће значити за опремање Сектора за ванредне ситуације и осталих у систему заштите и спашавања, али и за набавку потрошних средстава приликом гашења пожара или интервенција у полавама, набавку заштитне опреме.

Стефановић је објаснио и да једно ватрогасно возило, са добром опемом кошта око 150.000 евра, додавши да држава нема новац да купи довољан број возила.

Oцењује да је увођење општинског менаџера за ванредне ситуације "корак даље у професионализацији на нивоу локалне самоуправе".

Он је рекао да су председници општиина или градоначелници који су по фунцији на челу локалних штабова за ванредне ситуације полтичари и да углавном немају довољно искустава за реаговање у ванредним ситуацијама.

Стефановић је рекао и да ће општински менџер бити професионалац који ће, осим реаговања у ванредној ситуацији бити задужен пре свега за превентиву јер "један динар, долар и евро уложен у превентиву се седмоструко враћа ако не дође до штете".

Према његовим речима, важну улогу у што бољем одговору на поплаве, пожаре и земљторесе имаће и Цивилна заштита како је и предвиђено измена и допунама Закон о ванредним ситуацијама.

Стефановић је нагласио и да је предвиђено и увођење јединственог броја "112" за позив у хитним случајевима, додавши да ће се разматрати модел за финасирање тог система који постоји у свим европским државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи