Читај ми!

Пооштрава се уписна политика, теже до гимназије

Прошле године се тражило место више у појединим стручним школама попут медицинске, правне и економске. С друге стране, неке су остајале полупразне. Због тога, за наредну школску годину надлежни најављују другачију уписну политику, а тачан број одељења биће објављен за две недеље.

Новим правилима до праведније расподеле ученика по школама. Оне препуне и популарне са често и по 38 ђака у одељењу ће се растеретити, а ђаци ће бити усмерени на друге школе.

"Смањићемо број одељења у популарним школама. Ми желимо да и родитељи и ђаци добро размисле пре уписивања шта заправо желе. У овом тренутку имамо да скоро и није битно ко је коју средњу школу завршио – сви могу да упишу све факултете и то обесмишљава многе образовне профиле", објашњава министар просвете Срђан Вербић.

Прошле године су се у појединим гимназијама уписивали ђаци са довољним успехом, у друге, опет, само одликаши и то они најјачи. Бити ту, постала је ствар престижа, кажу професори.

"Мислим да су те популарне гимназије производ помодарства и да се у њима не ради боље него у онима које следе у једном дужем низу гимназија, чак је обрнута ситуација", наводи Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Милорад Антић из Форума стручних средњих школа сматра да су родитељи основни кривци за избор занимања.

"Немате списак жеља ученика, него списак жеља родитеља. Родитељи се поводе за причом: много је боља канцеларија, бољи услови рада, боља плата него у производњи. Ви немате квалитетног зидара, тесара, кројача, квалитетног пекара, сва су та занимања пред гашењем", сматра Антић.

У Правно-пословној школи у Нишу прошле године тражило се место више. Нова уписна политика, тврде, изискује и друге промене.

Милорад Гавриловић из Правно-пословне школе у Нишу истиче да смањивањем броја одељења у популарним школама директори касније имају невероватан притисак чак и од оних људи који треба да штите такав концепт.

"Све док не дођемо до тог тренутка да привреда диктира уписну политику, мислим да увек и сваке године причамо о овоме, али попустимо пред жељом родитеља и жељом ученика", истиче Гавриловић.

У Крагујевцу другачији проблем. "У Крагујевцу имамо интересовање привреде, али, нажалост, дешава се неколико година уназад да нам се уписним квотама смањује два одељења по правилу. Пре три године имали смо 18 одељења, садашњи предлог је да то буде 13", указује директор Политехничке школе у Крагујевцу Синиша Којић.

Нова уписна политика неће увећати спискове технолошких вишкова, тврде надлежни, јер је реч само о појединим средњим школама и само првим разредима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи