Радојичић: Добра здравствена нега за мале пацијенте

Директор Универзитетске дечје клинике доктор Зоран Радојичић каже за РТС да деца у Србији добијају адекватну здравствену заштиту и да се у Тиршовој дневно обави око 300 прегледа у хитној служби. Недостатак простора и чекање на преглед главни су проблеми највеће дечје клинике, истиче Радојичић.

Зоран Радојичић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да институција којом он руководи има проблема са мањком простора и редовима за преглед, али да упркос томе у Универзитетској дечјој клиници мали пацијенти добијају добру здравствену негу.

"Мислим да наша деца добијају адекватну здравствену негу. Тирошова и Институт за мајку идете се допуњују и тако пружају одговарајућу здравствену заштиту. Навешћу као добар пример да се ова два центра добро допуњују у области метаболизма", каже Радојичић.

Доктор Радојичић указује како се у Тиршовој у сваком тренутку лечи око 300 деце, а да је зграда која је прављена двадесетих година прошлог века, предвиђена за највише сто малишана.

Тежак је тренутак, али ми покушавамо да дамо максимум, и у задњем периоду покушавамо да пронађемо начин како да решимо и мањак простора и скратимо време колико се чека за преглед, указује директор Универзитетске дечје клинике.

Напомиње да се у Тиршовој обави око 300 прегледа у хитној служби, и да се свакодневно анализира колико пацијената чекају у периоду од прегледа лекара до одласка кући.

Доктор Радојичић каже да су подаци из протекле недеље показали да дете просечно на преглед чека сат времена.

Око 18.30 када се затварају домови здравља у граду, значајно се повећава прилив пацијената и зато смо и повећали број лекара и сестара, подсећа доктор Радојичић.

Истиче да би се редови за чекање смањили када би болница, на чијем је он челу, поседовала дисплеј сигнализацију која показује ко је следећи на реду.

Такву сигнализацију поседују банке и она кошта око 20.000 евра, каже директор Универзитетске дечје клинике.

Радојичић каже и како је некој деци, ипак, потребно лечење у иностранству и додаје да је друштво учинило велики напор да се овај проблем реши.

До сада је било 25 захтева, троје деце су у процедури одласка, троје ће вероватно ускоро бити на путу ка страним здравственим центрима, а 12 малих пацијената је већ отишло на дијагностику, закључује Радојичић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи