Читај ми!

"Блумберг": Београд на тесту будућности

Петнаест година после НАТО бомбардовања, Београд је на путу финалног теста, који би требало да реши питање његове будућности, оцењује америчка агенција "Блумберг" у опширном тексту посвећеном пројекту "Београд на води".

Урбанисти кажу да ће ревитализација 1,8 милиона квадратних метара трошних уџерица уз обалу реке привући милијарде евра и створити 20.000 радних места, наводи америчка агенција у прилог тој оцени, преноси Танјуг.

Противници тог пројекта, наводи се, тврде да је пројекат одобрен на брзину, да се њиме игнорише опасност од поплава и подземних вода, као и да прети да оне који живе на том простору претвори у бескућнике.

Инвеститори и знатижељни грађани стоје у реду у мермерном изложбеном холу у центру Београда да би видели како ће српска престоница изгледати 2030. године, наводи америчка агенција у тексту на насловној страни свог сајта, који је илустрован великом фотографијом пројекта "Београд на води".

Са обале су нестали зарђала железничка пруга, руиниране зграде и импровизовани киосци брзе хране, који у овом тренутку оивичавају реку Саву, пише Блумберг.

На макети пројекта, који ће коштати четири милијарде долара, налазе се високе зграде, канцеларије и утегнути дрвореди који окружују највећи тржни центар на Балкану, као и спирални небодер који ће изградити и платити компанија из Абу Дабија, "Игл Хилс", чији је оснивач извршни директор компаније "Емар пропертис" Мухамед Алабар, наводи та агенција.

"Стварамо нови начин живота", цитира Блумберг градоначелника Београда Синишу Малог.

Агенција такође констатује да премијер Србије Александар Вучић, који настоји да до краја ове деценије уведе Србију у Европску унију, у великој мери рачуна на инвестиције које би помогле земљи да изађе из четврте рецесије од 2009. године, пошто је прошле године привреда регистровала пад од 1,8 одсто.

Према оценама Блумберга, Србији су потребне инвестиције, јер је Влада у Београду, у оквиру обавеза из трогодишњег стендбај аранжмана из предострожности, који јој је 23. фебруара одобрио Међународни монетарни фонд, смањила јавну потрошњу зарад обарања буџетског дефицита и јавног дуга.

У тексту се додаје и да је "Београд један од четири града, заједно са Адис Абебом, Панама Ситијем и Рангуном, који има светлу будућност", и прецизира да је то закључак "Извештаја о богатству за 2015. годину", који је израдила лондонска консултантска кућа "Најт френк".

У том истраживању се наводи да Београд привлачи младе посетиоце, "који се ту задржавају у све већем броју, привучени јефтиним и релативно квалитетним канцеларијама за развој интернет старт-ап компанија".

У тексту се затим детаљно описује пројекат "Београд на води", који је објављен на званичној страници компаније "Игл Хилс".

Наводи се да ће тај пројекат донети 5.700 стамбених јединица, 2.200 хотелских соба и 12.700 канцеларија, да ће бити грађен у четири фазе, од којих ће прва, према речима председника Србије Томислава Николића, почети до септембра ове године.

Арапска компанија "Игл Хилс" је, како пише Блумберг, регистрована као компанија која нема запослене и поседује капитал од 1,5 милиона дирхама (410.000 долара).

У електронском мејлу Блумбергу, "Игл Хилс" наводи да је добро капитализована компанија и да ће овај пројекат у Београду бити финансиран "кроз комбинацију капитала и финансирања дуга".

Њујоршка агенција се осврнула и на примедбе противника овог пројекта, попут Академије архитеката Србије, која га сматра незаконитим и тврди да представља кршење демократских процедура.

Блумберг на крају цитира и креативног директора и оснивача културне институције "Миксер хаус", Мају Лалић, која указује да је "потребна анализа социјалне структуре градске четврти Савамала", као и да "град, грађани, предузећа, културни ентитети", који су већ на том простору, "треба да буду интегрисани у нови пројекат".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару