Читај ми!

Отворена Сигурна кућа у Врању

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби присуствовао је отварању Сигурне куће у Врању, која је изграђена уз помоћ Европске команде америчке војске, Фонда Б92 и Града Врања.

Мајкл Кирби је том приликом рекао да ће Сигурна кућа допринети безбедности жена и деце, жртава породичног насиља, али да је право питање како спречити то насиље, преноси Танјуг.

Амерички амбасадор је указао на важност превенције у спречавању породичног насиља и у смањењу стопе тог насиља.

Говорећи о помоћи Амбасаде САД и америчког народа југу Србије, па и преко УСАИД, Кирби је рекао да постоји једна компанија која је заинтересована за улагање у овом делу Србије.

"Не могу да наведем њено име, али видим да је градоначелник Врања Зоран Антић оптимиста у том погледу", рекао је Кирби.

За привлачење домаћих и страних инвеститора важан је квалитет путева и могућност превоза роба и да ли их има, рекао је Кирби и приметио да ауто-пут још увек није завршен.

"Знам да Влада Србије ове теме помиње и ја бих хтео да видим што пре резултате", додао је Кирби.

Директор Фонда Б92 Веран Матић подсетио је да је од почетка ове године у Србији убијено 12 жена и да је циљ Фонда стварање националне мреже сигурних кућа.

"Да би ова сигурна кућа била што празнија потребно је да затвори буду пуни насилника", рекао је Матић.

Градоначелник Антић  је рекао је да је град обезбедио локацију и потребно комунално опремање објекта, као и људе који ће радити у Сигурној кући.

Европска команда америчке војске, преко канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД, уложила је у изградњу 217.000 долара, а Фонд Б92 је преко спонзора обезбедио преко 1,5 динара за опремање.

Капацитет Сигурне куће, чија је површина око 300 квадратних метара, је 25 корисника.

Координаторка СОС телефона у Врању Сузана Антић Ристић рекла је да је од почетка ове године било 43 позива са подручја Пчињског округа због насиља у породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару