Полемика Стефановића и Јанковића

Поводом изјаве министра Небојше Стефановића што независни органи нису реаговали на објављивање фотографија малолетног сина председника владе, омбудсман Саша Јанковић рекао је да заштитник грађана не може да води поступке контроле рада медија. Јанковић није надлежан када му одговора, оценио је Стефановић.

Министар Стефановић је у емисији на ТВ Пинк навео да органи "који за себе желе да кажу да су независни" нису реаговали на објављивање фотографија малолетног сина председника владе на једном интернет сајту, преноси Танјуг.

Омбудсман Саша Јанковић је написао извештај поводом те изјаве, и истакао да је министар полиције од независних институција навео само Заштитника грађана.

Јанковић подсећа да Заштитиник грађана води поступке контроле органа власти и, за разлику од Министарства унутрашњих послова, није овлашћен да другим органима подноси пријаве против грађана, организација и правних лица којима нису поверена јавна овлашћења.

"Уколико Министарство унутрашњих послова и други органи не буду у овом случају поступали законито и правилно, ефикасно штитећи права малолетника, Заштитник грађана може покренути поступак контроле њиховог рада, али никако рада интернет сајта", истиче Јанковић.

Заштитник грађана наводи да је на свом Твитер налогу још 13. марта написао: "Формално заиста нисам надлежан. А суштински - недопустиво је, штетно и забрањено објављивати фотографије деце на такав начин".

"У погледу оцене министра Стефановића да Заштитник грађана 'жели за себе да каже да је независан', подсећамо да то не говори Заштитник грађана, већ то каже, односно прописује Устав Србије", закључује Јанковић.

На изјаву Саше Јанковиће реаговао је министар Стефановић.

Стефановић је оценио да заштитник грађана увек проналази да није надлежан када му то одговара или да је надлежан и тамо где није.

"Међутим, очигледно ми је да се све време понаша као острашћени припадник бившег режима и странке која га је и предложила за функцију заштитника грађана.
Надам се да због лично изнетог мишљења нећу бити изведен на стрељање, јер сам се усудио да критикујем Сашу Јанковића", навео је Стефановић у саопштењу достављеном Танјугу.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару