Читај ми!

Стефановић: Потребна заштита од сајбер напада

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да је у Србији уочен већи број напада сајбер криминала на годишњем нивоу и да је потребно веће ангажовање свих друштвених институција и медија у превенцији тих кривичних дела.

Небојша Стефановић је, на скупу о безбедности сајтова са информативним садржајем у Београду, рекао да су захваљујући ширењу информација на интернету, у случају киднаповања двогодишње девојчице за кратко време постали доступни подаци који су допринели хапшењу отмичара, преноси Бета.

"Потребно је искористити потенцијал медија и скренути пажњу домаћој јавности на материјалну и нематеријалну штету која настаје као последица сајбер криминала, као и на значај за безбедност државе", рекао је Стефановић.

Додао је да су службеници полиције спремни да одговоре на изазове нових технологија и сајбер криминала, али да су потребни додатна обука о новој технологији и више људи који су стручно обучени, као додатни ниво заштите не само за МУП, већ и за целу земљу.

Према његовим речима, сајбер напади постали су свакодневица и осталих друштава, а досадашње искуство показало је да међународна правна помоћ није увек брза и не зависи од ургенције Србије, или не стиже уопште.

Стефановић је најавио да ће МУП заједно с тужилаштвом и Министарством културе и информисања тражити модел заштите и превенције сајбер криминала који, како је навео, одликују бризина, анонимност, велики број сервиса за нападе и потенцијал за виктимизацију великих размера.

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да ће ове године наступити велике промене у медијској сфери, јер држава излази из власништва у медијима, предстоји дигитализација, као и увођење новог модела суфинансирања медијског садржаја који промовише јавни интерес.

У процесу приступања Европској унији очекује се отварање преговарачких поглавља о правосуђу и основним људским правима која укључују и слободу изражавања, рекао је Тасовац и изразио наду да ће бити отворено и поглавље о медијима и информационом друштву.

Тасовац је рекао да ће се ове године радити и на медијској писмености, као и на изради нове медијске стратегије, јер медији морају постати одговорни за садржаје које објављују.

Најавио је да ће у Београду 26. и 27. марта бити одржана велика међународна конференција о безбедности новинара, а скуп ће бити организован заједно с канцеларијом представнице ОЕБС-а за слободу изражавања, као први велики скуп током председавања Србије ОЕБС-у.

Тасовац је додао да је до увођења регистра медија у Србији било регистровано 1.379 јавних гласила, што сведочи о богатству медијске сцене на којој интернет сајтови имају посебан утицај, а да је унапређење медијских слобода у врху приоритета Владе Србије.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац рекла је да медијски написи и сензиционализам не могу имати предност над утврђивањем чињеница и радом тужилаштва.

Улога тужилаштва не сме се препустити медијима, и зато је отвореност у информисању не само законска обавеза него и начин заштите рада тужилаштва, рекла је Доловац.

Скуп о безбедности сајтова организовали су Министарство културе и информисања Србије, Министарство унутрашњих послова и Републичко јавно тужилаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару