Читај ми!

Помен жртвама мартовског погрома

Код "Споменика истине" у Косовској Митровици и у цркви Светог Марка у Београду служен помен жртвама погрома српског становништва на Косову и Метохији 17. марта 2004. године.

Помен надомак главног ибарског моста у Косовској Митровици служили су свештеници цркве Светог Димитрија из Косовске Митровице, у присуству великог броја грађана и родбине страдалих, преноси Танју

Венце на "Споменик истине" положили су представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалних самоуправа са севера Косова, косовскомитровачког округа, представници Удружења ратних ветерана и СУБНОР-а, као и министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да Косовска Митровица не заборавља већ памти и као и држава Србија тражи правду за сав страдали српски народ на простору Косова и Метохије, не само 17. марта 2004. већ од 1999. године.

"Ми захтевамо од међународне заједнице и тражимо, као и сваке године са овог места, да открије починиоце и налогодавце злочина који је задесио српски народ у новијој историји. Ми не можемо никако заборавити смрт наших суграђана, Косовска Митровица је слободно речено град страдалника. Велики број живота је дат за очување српства на овим просторима", рекао је Спирић.

"Ово је можда тренутак, а засигурно и опомена људи који су дали своје животе за домовину, за свој град, да будемо више него икада сложни и јединствени, јер ми само том слогом можемо бити јачи и захтевати да правда буде испоштована", подвукао је Спирић.

Према његовим речима, захтева се и што хитнији повратак свих људи који су 2004. године напустили своја огњишта и да се сви манастири и храмови СПЦ у што краћем року обнове.

Представници Канцеларије за КиМ и локалне самоуправе Александар Спирић и градоначленик Северне Митровице Горан Ракић, као и начелник косовскомитровачког округа Васо Јелић, положили су венце и на спомен-плоче Јани Тучев и Боривоју Спасојевићу - суграђанима страдалим 17. марта 2004. године.

У цркви Светог Марка у Београду одржан је парастос жртвама мартовског насиља на Косову и Метохији 2004. године у организацији Удружења Срба Косова и Метохије.

Председник Удружења Душан Симић истакао је да 17. март 2004. године не сме да буде заборављен, не само због оних који су тог дана "дали своје животе него и због свих протераних, спаљених цркви, кућа, као и читавог српског народа на Косову".

"Најтеже је то што се починиоци не проналазе и не кажњавају, а сви они који су задужени да пронађу починиоце, а то не чине, аутоматски се сврставају на страну оних који су то починили", рекао је Симић новинарима у Београду.

Према његовим речима, за насиље је одговарало тек педесетак Албанаца од укупно 50.000.

"Нажалост, понавља се историја да на Косову нико није одговоран за оно што се дешавало Србима", рекао је Симић.

Парастос у цркви Светог Марка служио је старешина Трајан Којић са старешинством цркве. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару