Петрушић: И даље постоје стереотипи и предрасуде

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић поднела је Скупштини Србије редован годишњи извештај за 2014. годину у којем се наводи да у Србији и даље постоје дубоко укорењени и раширени родни, етнички и други стереотипи и предрасуде и социјална дистанца према појединим групама.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Поверенице, кључне препреке за успостављање стварне једнакости и пуне друштвене укључености свих друштвених група и појединаца су стереотипи и предсрасуде.

"И овај пети редовни извештај Повереника за заштиту равноправности показује да је евидентно да друштвену стварност у Србији обележавају дубоко укорењени и раширени родни, етнички и други стереотипи и предрасуде и висок ниво социјалне дистанце према појединим националним, верским, сексуалним и другим мањинама", додаје се у саопштењу.

Зато је, како се наводи, и поред релативно задовољавајућег антидискриминационог правног оквира и бројних активности на плану спречавања и сузбијања дискриминације, та негативна и опасна друштвена појава још увек широко распрострањена у Србији.

Извештај за 2014. годину, показује да Повереник и даље највећи број притужби добија због дискриминације по основу националне припадности, а следе притужбе које за основ дискриминације имају етничко порекло, здравствено стање, старосно доба, инвалидитет и пол.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту повереника, више од трећине притужби током 2014. године поднето је због дискриминације у поступку запошљавања или на радном месту.

Следе притужбе поднете због дискриминације у поступцима пред органима јавне власти, пружању јавних услуга и коришћењу објеката и површина, у образовању и стручном оспособљавању.

Највише притужби је, како се наводи, поднето против правних лица и државних органа.

Наводи се и да повереник и даље прима релативно велики број притужби које се односе на повреде закона које нису у његовој надлежности, што показује да грађани још не разликују дискриминацију од других незаконитих поступања и нису у потпуности упознати са овлашћењима Повереника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару