Читај ми!

Равноправност на папиру, не и у пракси

Пуна равноправност полова није само цивилизацијски, већ и развојни циљ. Она представља обавезу прописану Уставом а не питање добре воље, подсетио је заштитник грађана поводом данашњег празника жена 8. марта. Ипак, не само на свој Дан, жене се жале да та једнакост није видљива у пракси.

Пао је мрак, а њу тек чека посао. Из улоге менаџерке, прелази у улогу мајке. На висини задатка и после пуног радног времена.

"Веома је тешко јер већина времена је проведена на послу да би зарадио за своје дете, минимум осам сати, од 8 до 16 а знате и сами никада се то не завршава у 16", каже Ивана Микулић.

Свакодневица ове запослене жене један је у низу примера балансирања између породице и посла.

"У земљама као што је Србија где имамо заиста један процес вредносне ретрадиционализације нема те врсте разумевања, заправо од жене се очекује да поднесе сав терет и породичног живота а да са друге стране буде и успешна на послу и једна од та два заиста мора да трпи", сматра социолог Владимир Вулетић.

Жена трпи, говори и статистика. Иако су образованије, на тржишту рада су дискриминисане. За исти посао зарађују чак десет хиљада динара мање од мушкараца. То пак не важи за министарке, чија је плата готово иста као и министара. Мање заступљени пол у овом мандату брани потпредседница Владе Зорана Михајловић.

"Доста зависи од државе и од нас који управо јесмо у политичком животу или смо у пословном животу на нивоу државе да покажемо добру вољу и да станемо уз жене. Нама су потребне конкретне акције и то је оно што у ствари држава хоће. Држава хоће да за пет година види најмање 20 посто више жена у послу", каже Зорана Михајловић.

Корак ка том циљу, кажу, јесте Стратегија за превенцију и заштиту од дискриминације, али и Акциони план за њено спровођење.

"Овде су предвиђена средстава из којих ће се те ствари и активности реализовати али и оне особе које су одговорне за реализацију тих мера. Два пута годишње ће се мерити постигнућа у споровођењу и имплеменатици Акционог плана. Знамо која у средства из буџета, знамо која су донаторска средства намењена за ове намене. Половином године моћи ћемо да дамо прве резултате", каже директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

И док чекамо резултате, Србија је 2012. године добила гувернерку уместо гувернера, а у Парламенту је 30 одсто жена. Ипак тај проценат је нешто мањи у извршној власти, па тако имамо само четири министарке, а 18 ресора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару