Читај ми!

Пештер, блокирано 10.000 људи

Снег прави проблеме у Сјеници, Тутину, Копаонику, Босилеграду. Више од 10.000 људи на Пештеру је у блокади. Путни правац од Бруса ка Копаонику проходан до Брзећа. Општине Нова Варош, Ивањица и Брус прогласиле ванредну ситуацију. Сметови у ивањичком крају до три метра. Отежан рад монтерима.

21.00 - Даноноћни рад монтера довео до стабилизације снабдевања струјом, саопштава ЕПС. Без електричне енергије тренутно око 5.000 домаћинстава, највише у планинским местима. 

18.10 - Санирани кварови на 150 трафостаница у Ивањици. Појединачних проблема има на нисконапонској мрежи.

16.10 - Путни правац од Бруса ка Копаонику проходан до Брзећа, јавља дописник РТС-а из Крушевца.

14.35 - У општини Ивањица уведена је ванредна ситуација. Око 2.000 потрошача је без струје.

14.00 - Нормализован саобраћај на делу пута код Мионице, после повлачења воде са коловоза.

12.30 - Више од 10.000 људи на Пештерској висоравни налази се у снежној блокади. У Тутину око 40 одсто села и даље нема струје, а у Сјеници су непроходни сви сеоски и део регионалних путева. 

12.20 - Проглашена ванредна ситуација у Новој Вароши.

11.10 - Припадници Сектора за ванредне ситуације повукли се са територије Уба, Смедерева и Смедеревске Паланке, где је било проблема са поплавама, рекао Предраг Марић.  

10.40 - Сто деце из Лазаревца остаје у одмаралишту "Гоч" још једну ноћ из безбедносних разлога, рекла је за РТС директорка те установе Слађана Чорбић. На терену је 25 екипа Путева и Електродистрибуције. 

Ванредна ситуација због обилних падавина на снази је у Смедереву, Тутину, Коцељеви, Сјеници, Брусу, Ивањици, Ариљу, Новој Вароши, Љубовији и Тополи.

На Пештерској висоравни више од 10.000 људи је у снежној блокади. Снежни наноси у појединим селима достижу и два метра.  

У тутинској општини око 40 одсто села није имало струју, док су у сјеничкој општини непроходни сеоски и део регионалних путева. У блокади је и Босилеград.

Недостаје и нафта за возила за чишћење путева. У одмаралишту "Гоч" још једну ноћ из безбедносних разлога остаће стотину деце из Лазаревца.

На терену је 25 екипа "Путева" и "Електродистрибуције". У ужичком крају, у протекла два-три дана, у вишим пределима пало је и до метар снега. Непроходно је више стотина километара локалних путева.

У Новој Вароши путарима посао отежава јак ветар, који ствара наносе и већ очишћене путеве поново чини непроходним. Струја је стигла до већине домаћинстава, а немају је углавном потрошачи у неприступачним планинским сеоским пределима.

Јак ветар и снежни наноси стварају проблеме на превојима, али екипе ужичких "Путева" и ове правце одржавају проходним. Проходни су и путеви другог и трећег приоритета, али на њима има 3-5 центиметара снега.

Обилне падавине су активирале и једно од клизишта на територији општине Бајина Башта – клизиште Царевац, због кога је у прекиду пут између Дуба и Рогачице.

Иако је земља уклоњена из безбедносних разлога, тај правац је и даље затворен, а саобраћај се преусмерава на алтернативни правац, преко Бaјине Баште и Николића Брда.

Снег који већ три дана пада на подручју Ивањице донео је проблеме са снабдевањем електричном енергијом и на путним правцима, па је данас и на територији те општине проглашена ванредна ситуација.

Екипе "Електродистрибуције" су санирале кварове на 150 трафостаница, па су сада све под напоном. Појединачних проблема има још на нисконапонској мрежи.

Падавине су највише тешкоћа створиле житељима на подручју Јавора и Голије, и на превоју између Лучана и Ивањице.

У лучанској општини, према речима начелника Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгише Броћића, ситуација је мало стабилнија, изузев у горњем делу Драгачева, где није рашчишћено 17 километара путева.

Након што је квар на водоводној мрежи у Гучи отклоњен, око 3.000 потрошача од вечерас има воду.

На Копаонику се невреме полако стишава, али снег и даље пада. Путни правац од Бруса ка Копаонику проходан је до Брзећа, јавља дописник РТС-а из Крушевца.

У општини Брус, чији је већи део територије на југоисточној падини ове планине, уведена је ванредна ситуација јер су путеви до две трећине насељених места завејани.

До појединих заселака стиже се само моторним санкама. Најкритичније је у селу Крива Река, где снежни нанси достижу метар и по. 

Због високог снега, сутра неће бити наставе у школима на територији општине Брус.

Снег на територији општине Куршумлија одсекао је готово сва планинска села. Десетак их је без струје. Екипе "Југоистока" су на терену па би до вечери кварови требало да буду отклоњени.

Сметови на југоистоку Србије

Снег у околини Босилегада, на крајњем југоистоку Србије, пада непрекидно од данас пре подне, дува и јак ветар, па сметови у околини града достижу метар и по, јавља дописник РТС-а. 

Од јуче су у прекиду интернет и мобилна телефонија за поједине оператере, а путеви до појединих села су потпуно блокирани.

Дирекција за изградњу Босилеграда ангажовала је сву расположиву механизацију, а Предузеће за путеве из Врања које одржава све важне правце у том крају, послало је додатну машину.

Највећи проблем је недостатак нафте, па надлежни у општини апелују да им се помогне како би се рашчистили путеви до најудаљенијих махала.

Због непроходних путева и дубоког снега, деца у сеоским школама од сутра неће ићи на наставу.

У општини Босилеград, у којој живи око 10.000 људи, углавном буграске националности, ванредна ситуација је због невремена проглашена пре двадесетак дана.

Снега и ветра има и на Власини, а путни правци од Сурдулице и Црне Траве ка Власини су проходни.

Додатни опрез путари саветују возачима који се крећу од Промаје на Власини према Босилеграду, посебно код Божице, где има великих сметова.

Запослени у Предузећу за путеве Врање дежурају 24 сата, па је проходно и према граничном прелазу Стрезимировци, ка Бугарској.

Стање на рекама

Река Сава је у благом опадању као и бујични водотокови, стање на терену се стабилизује. У Лозници, Малом Зворнику, Крупњу и Љубовији снабдевање електичном енергијом се стабилизује. Око 90 одсто путева је проходно и ради се на рашчишћавању преосталих праваца, саопштио је МУП.

Због високог водостаја реке Тамнаве, угрожено је више сеоских домаћинстава, али они су одбили евакуацију.

Реке на подручју Аранђеловца, Тополе, Раче и Баточине вратиле су се у корито и нема угроженог становништа. Ниво Велике Мораве је у благом порасту, али су све потенцијалне опасне зоне проверене и нема опасности од плављења док је ниво реке Груже у благом опадању и нема угроженог становништва.

У Нишавском округу вода која се појавила због атмосферских вода повукла се са критичних места у речно корито.

Као последица обилних кишних падавина на територији Смедерева дошло је до плављења пољопривредних површина у неколико села. На територији Смедеревске Паланке нема поплављеног или угроженог домаћинства и ванредна ситуација на том подручју је укинута.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару