Читај ми!

Проблеми са снегом и клизиштима

Сва планинска села на територији општине Куршумлија потпуно су завејана и одсечена. На деоници државног пута између Дуба и Рогачице, обилне падавине поново активирале клизиште Царевац. Саобраћајни колапс на Копаонику. Непроходан пут ка скијалишту на Старој планини.

21.30 - Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су водостаји на свим рекама у Обреновцу у опадању, као и да се не очекују већи проблеми, уколико не падне већа количина кише. 

20.00 - Саобраћај преко Борове Главе, на путу Златибор - Нова Варош поново је успостављен, речено је Танјугу у дежурној служби ужичке саобраћајне полиције. 

19.30 - На превоју Кокоревац код Копаоника заглављен аутобус из Београда.

17.40 - Два аутобуса са децом из Крагујевца била су завејана између Кремана и Таре. Сва деца су на сигурном. Један аутобус је извучен а други је још завејан. 

17.15 - На делу територије општине Ариље проглашена ванредна ситуација, јавља дописник РТС-а.

15.50 - Поново активирано клизиште Царевац код Бајине Баште, јавља извештач РТС-а. Црвени аларми на Старој планини, непроходни путеви до насељених места.

15.30 - Још увек затворен путни правац Брус-Брзеће-Копаоник, због смањене видљивости, снежних наноса и одрона, јавља извештач РТС-а.

14.00 - Појавила се клизишта у селима код Трстеника, издато решење за исељавање две породице, каже председник општине Мирослав Алексић.

13.02 - У Тутину је проглашена ванредна ситуација, јер је 70 одсто путева у блокади због снега, а већина села нема струју. 

11.40 - Незапамћен ветар у Црној Трави. Мештани кажу да је олујне јачине и да достиже и до 100 километара на час, јавља дописник РТС-а.

Најтеже је на Пештерској висоравни, где су непроходни сви путни правци, па је од главног пута одсечено око 10.000 мештана.

Снег је проблеме направио и на подручју Чајетине, Прибоја и Пријепоља. Струја је стигла у Љубовију, а боља је ситуација са електричном енергијом и у Моравичком и Златиборском округу. Струје нема у око 1.500 домаћинстава у општини Медвеђа.

Током целе ноћи и јутра на Копаонику бесни снежна мећава. Ветар достиже брзину од преко 70 километара на час.

Путни правац Брус–Брзеће–Копаоник је нешто после 13 часова затворен за саобраћај, због смањене видљивости, снежних наноса и одрона. Припадници полиције су, уз помоћ тешке механизације, током дана извукли 30 возила из сметова. Заглављен је аутобус на превоју Кокоревац. Деца из аутобуса су у полицијским возилима како би се угрејала.

Возачи се у Брусу преусмеравају на Александровац и Јошаничку Бању где се због снега саобраћај обавља отежано, али без застоја. Скијалиште ради са минималним капацитетима, у функцији су само три жичаре. Због снега је отежан саобраћај и код босилеградских села, на путу до Криве Феје и Љубате.

Kод Бајине Баште је поново активирано клизиште Царевац. Због велике количине земље која се обрушила на коловоз, у прекиду је саобраћај на путу од Малог Зворника до Ужица, јавља извештач РТС-а.

На деоници пута од Златибора ка Новој Вароши преко Борове главе обустављен је саобраћај од 15 часова због јаког ветра који прави велике снежне наносе на коловозу.

Председник општине Tрстеник Мирослав Алексић каже да су поново прорадила клизишта на тој општини – према селима Јасиковица, Бучје и Орловац.

"У селу Јасиковица издали смо решење за исељавање две породице, јер су објекти на клизним равнима и попуцали су. Са друге стране, правци који воде ка Јасиковици су у прекиду, јер је главни пут потпуно уништен. Локална самоуправа је направила алтернативни пут како би грађани могли да функционишу", рекао је Алексић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је дошло до пуцања насипа код села Грачац, али да није било потребе да се становништво евакуише и додао како је током ноћи око 200 кућа на Убу било угрожено, али је уз помоћ Јавног предузећа "Србијаводе" вода преусмерена. 

Река Грачица пробила је насип и поплавила већи број кућа. Најтеже је било у насељу Црвена Јабука, где спасилачке екипе превентивно дежурају.

После вишедневног раста, реке у околини Уба и Шапца полако се смирују.

"Тренутна ситуација је на задовољавајућем нивоу, а ниво реке Тамнаве за два сата је опао 10 центиметара", рекао је представник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Саша Ранчић.

Добрава је синоћ почела да се повлачи, па житељи тог краја могу да одахну.

Мештани Смедеревске Паланке ипак поново спремају џакове са песком. Киша је поједине реке и речице извела из корита, а становници се надају да ће падавине престати и да ће, за разлику од пролетос, овога пута спречити воду да уђе у куће и дворишта.

Ситуација је од јутрос боља, киша није толико падала, а реке Јасеница и Кубршница стагнирају.

Како је водостај река у Смедеревској Паланци јуче почео нагло да надолази и прешао границу одбране, грађани су били забринути, па је из предострожности проглашена и ванредна ситуација. Председник општине Смедеревска Паланка Радослав Милојичић каже да је морала да се уведе ванредна ситуација и да су све службе на терену.

Милојичић напомиње да је све спремно за евакуацију становништва, ако крене по злу, и позива грађане да остану мирни и да не паниче, јер су реке у стагнацији и за сада нема опасности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару