Читај ми!

Уместо на ужину, џепарац троше на тикет

Све већи број младих у Србији зависно је од игара на срећу или од спортског клађења. У Шапцу готово да нема веће улице без спортске кладионице, а тренутно их је 36. Ситуација са младим коцкаркима у том граду није алармантна, тврде надлежни, а спорадични случајеви упућују се на лечење у Београд.

Правила клађења - од квота, процена до фудбалских клубова зна готово сваки средњошколац у Шапцу. Кажу да се највише коцкају викедном.

"Кец, победник домаћи, икс нерешено, двојка гост, то је то", објашњава један средњошколац из Шапца.

Други додаје да се цело његово друштво клади на спортске резултате и то углавном викендом, али и да је било добитака.

"Две-три хиљаде динара је просек, није то ништа. Не уплаћује се много, око 50 динара", каже млади Шапчанин.

Уместо за ужину, многи ђаци џепарац потроше у спортским кладионицама, а у попуњавању тикета често учествују и девојке.

"У кладионицу не идем, била сам само једном, помагала сам друговима, причала сам им које бројеве да пишу", каже једна девојка.

Неиспуњено слободно време, брза и лака зарада, најчешћи су изговор младих који се коцкају.

"Породица не обраћа довољно пажњу, родитељи немају довољно времена за своју децу, криза је, родитељи су забринути, трче на посао, враћају се с посла и млади су некад једноставно упућени да слободно време троше у коцкарницама", каже Бора Мрвић из Шапца.

Играонице су пречице до кладионица, кажу лекари у Шапцу којима су се до сада ретко обраћали родитељи чија деца имају проблем с коцкањем.

"Сећам се једног дечака код кога су родитељи сазнали за тај проблем тек када су сазнали заправо за дуг који је премашио поприличан износ", објашњава дечји психијатар Ивана Пантелић.

Стручњаци подсећају да родитељи највише греше у одређивању дечјег џепарца, као и да недовољно контролишу њихово слободно време које углавном проводе на интернету.

"Не треба да претерују с тим износима чак и када воде рачуна о томе на који начин је дете потрошило те паре. Деца су у тим годинама прилично поводљива и јако им је стало да се уклопе у друштво, да раде оно што њихови другари раде", сматра Пантелићева.

У спортским кладионица у Шапцу тврде да легитимишу особе за које посумњају да су млађе од 18 година и уколико се испостави да су малолетне, удаљавају их из објекта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару