Читај ми!

Могућ пораст водостаја река због падавина

РХМЗ очекује обилне падавине у ноћи између четвртка и петка. Могући порасти водостаја река. Локални штабови за ванредне ситуације обавештени да предузму превентивне мере.

На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода, у ноћи између четвртка и петка у Републици Србији очекују се обилне падавине, нарочито на југозападу и западу земље, у Срему, Шумадији и подручју Београда, саопштава МУП.

На свим водотоцима у Србији се у периоду од 5. до 8. марта очекују умерени и већи порасти водостаја.

Већи порасти водостаја очекују се на Колубари, Тамнави, Убу, Љигу, као и на Лиму, Јадру и горњем току Јужне Мораве. Умерени порасти водостаја очекују се на банатским водотоцима, Јасеници, Кубршници, сливу Западне Мораве са притокама као и на Млави, Пеку и Тимоку.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обавестио је окружне, градске и општинске штабове за ванредне ситуације да предузму све оперативне и превентивне мере у склопу јединственог система заштите и спасавања, нарочито на предузимању мера на одбрани од поплава на водотоковима другога реда и спречавања појаве "урбаних поплава", истиче се у саопштењу.

У склопу тих активности, наглашено је да је потребно превентивно извршити обиласке критичних локација на водотоковима другога реда, предузети адекватне мере на отклањању уочених недостатака као што су пропусти, мостови, спречити могућа загушења протицајних профила водотокова и превентивно чишћење свих сливних места на градским канализационим системима у сарадњи са надлежним инспекцијским и комуналним службама јединица локалних самоуправа.

Сви капацитети Сектора за ванредне ситуације су у режиму приправности, а посебно специјалистички тимови за спасавање и рад на води, истиче се у саопштењу.

Раније је и Београдска управа за ванредне ситуације превентивно подигла ниво приправности због најављених падавина, које би могле да доведу до изливања мањих водотокова и потока.

Начелник те управе Раде Милошевић рекао је Танјугу да су све службе спремне за евентуално реаговања и да су надлежни у сталном контакату са Републичким хидрометеоролоским заводом (РХМЗ).

Он је навео да не прети изливања воде на водотоковима првог и другог реда, попут Саве и Дунава, али да проблема може да буде на "мањим потоцима и водотоковима које сада можете буквално да прегазите".

Милошевић је објаснио и да је зато, иако не прете поплаве, превентивно подигнут ниво приправности. 

И у Параћину је Штаб за ванредне ситуације утврдио мере деловања на својој територији због могућности да, услед најављених киша, водостај на Црници пређе границу редовне одбране од поплава.  

Како се наводи у саопштењу Штаба, комуналној инспекцији је наложено да обилази критичне локације, пропусте и мостове на водотоцима другог реда и у случају уочавања могућих загушења обавести ЈП "Водовод" да уклони смеће, земљу, гране, стабла.

Дирекцији за изградњу, Водоводу и Јавно комуналном предузећу је наложено да у приправности буде сва расположива механизација и људство. 

Председник општине Љиг Драган Лазаревић је изјавио да је у санацију корита реке Љуг до сада уложено 30 од предвиђених 70 милиона динара.

Према његовим речима, већа киша могла би нанети велика оштећења на кориту, имајући у виду да је РХМЗ објавио црвени метеоаларм.

"Вода се мора усмерити даље од насељеног места Љиг, уколико буде обилних падавина и поплава" , рекао је Лазаревић Танјугу позвавши на солидарност грађана, као и потребе предузимања мера личне и заштите своје имовине.

Он је подсетио да је због прошлогодишњих бујица било великих проблема у водоснабдевању јер је магистрални цевовод који на 16 места прелази реку Љиг био прекинут. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару