Читај ми!

Лекари и полиција против нових дрога

Министарство здравља донело је одлуку да по хитном поступку прошири списак психоактивних супстаници чија ће употреба и продаја бити забрањена. Одлука стиже после информације да је у последњих шест недеља двадесет петоро младих затражило помоћ на Војномедицинској академији јер су као дрогу користили биљни тамјан и друге препарате, попут белог слеза, црне траве, такозваног "шарп блуберија".

Пре две године Војномедицинска академија збринула је петоро пацијената који су користили тада нове психоактивне супстанце. 2014. године било их је 14, а ове године већ их је дупло више. У најновијем случају, дрога је купљена као освеживач ваздуха.

"Постоји заблуда за ове производе, што се мисли да су безбедни и да не изазивају зависност. Ради се о супстанцама које су 20 до 100 пута снажније од канабиса и имају јаче дејство", објашњава начелница Центра ВМА за контролу и тровање проф. др Славица Вучинић.

Лекари подсећају на недовољну информисаност укључујући и медицинске раднике. Указују и на то да се постојећим анализама нове дроге не могу лако открити, али и то што законодавство мора да прати ту појаву. Законе прате они који дрогу производе, па често мењају састав, назив и начин дистрибуције.

"Погледати декларацију, да ли има декларацију Министарства здравља или трговине, ако вам упадне у очи да није за људску употребу, па још уз то иде и ризла, наравно да побуђује сумњу", каже Вучинићева.

За полицију сумња није довољна, већ да се супстанце налазе на листи коју је држава утврдила.

"Полиција не може да реагује за сусптанцу иако знамо да је психоактивна или у суседним земљама регистрована као психоактивна супстанца или је забрањена. Не можемо да реагујемо све док не буде на листи дрога, односно да имају основу у законодавству", каже шеф Одељења за превенцију наркоманије Ламбе Ђорелијевски.

И лекари и полиција сагласни су да цео процес иде брже него раније. У полицији примећују да Србија није тржиште развијено као Западна Европа, али и да синтетичке дроге код нас доспеју и до петнаестогодишње деце, док је у Европи реч о старијим особама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару