Читај ми!

Мали: Београд на светском форуму локалних самоуправа

Градоначелник Београда Синиша Мали је у разговору с градоначелником Торина Пиером Фасином прихватио позив да Београд учествује на Трећем светском форуму локалних самоуправа за економски развој који ће бити одржан у октобру у Торину. На Форуму ће учествовати више од 70 градова.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће део Трећег светског форума локалних самоуправа за економски развој бити посвећен Београду, и да ће форум бити прилика да Београд буде активни учесник у презентовању својих потенцијала, наводи се у саопштењу Градске управе, а преноси Танјуг.

"Ово је јединствена шанса да се успоставе контакти и размени искуство са око 70 градоначелника из целог света. План је да град Торино подржи кандидатуру града Београда за организацију неког од следећих форума", рекао је градоначелник.

Током посете Торину, Мали је са делегацијом обишао постројење за когенеративну електрану за производњу електричне и топлотне енергије и постројење за производњу енергије из отпада.

Мали је поручио да је то управо оно што Београд хоће да уради у Винчи.

"Они ће доћи у посету Београду како би нам помогли да тендер који планирамо за лето припремимо на најбољи начин", истакао је Мали.

Било је речи и о заједничком наступу Београда и Торина на конкурсу за пројекат "Хоризон 2020", који треба да одвоји фондове за јавни транспорт, даљинско грејање и управљање отпадом.

Ради се о пројекту Европске уније где би Београд наступао заједно са Торином, Амстердамом и Хелсинкијем.

Градоначелник Мали је истакао да је Торино, као један од лидера у сфери примене решења такозваних паметних градова, нуди оперативну и конкретну финансијску подршку у примени најмодернијих светских решења у овој области.

"Они своју јавну функцију обављају преко електронске владе. Ми ћемо пробати да применимо њихова искуства како би нашу јавну управу на овај начин учинили бржом и ефикаснијом", додао је Синиша Мали.

Градоначелник Београда је истакао да је град Торино спреман да Београду пренесе своја искуства, пре свега у превазилажењу проблема и грешака са којима су се тамошње власти сусреле при реализацији поменутих пројеката и да је размена искустава и најбоље праксе од суштинске важности за одабир правог решења за будућност града.

Како се наводи у саопштењу, делегација града Београда посетила је и корпорацију "ИРЕН" где су се састали с председником корпорације Франческом Профумом, како би разменили искуства о даљинском грејању, јавној расвети и складиштењу и преради отпада.

Том приликом је потписано Писмо о намерама између Града Београда и италијанске компаније "ИРЕН", којим ће се успоставити сарадња у реализацији пројеката са циљем модернизације и развоја енергетског сектора Града Београда.

Посету Италији настављају градски менаджер Горан Весић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, који ће вечерас водећим привредницима ове регије и севера Италије презентовати пројекте и потенцијале које Београд има, у циљу привлачења страних инвеститора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару